Brăţările pentru monitorizarea electronică a agresorilor, disponibile în 20 de judeţe din 1 ianuarie
Publicat de Andreea Drilea, 6 ianuarie 2024, 06:39
Sistemul de monitorizare a agresorilor cu brăţări electronice în situaţii de violenţă domestică a fost extins de la 1 ianuarie, în 20 de judeţe, între care se numără şi Vasluiul.
În acest sens, au fost achiziţionate 2.400 de kituri de monitorizare.
Avem un reportaj acum de la corespondenta RRA, Alina Darie.
-: Femeia cu copilul trebuie să rămână în casă şi să plece şi omul care e rău, bătăuşul.
-: Chiar asta e problema mea. Eu stau cu copiii pe drumuri şi el stă în casă. Deci, chiar n-aş dori să ajungă nimeni în situaţia asta, pentru că nimeni nu pleacă de bine de acasă. Să plece şi ăla care îşi bate soţia. Soţia să rămână în casă, mai cu seamă dacă are copii, nu să plece ea.
Reporter: Victimele violenţei domestice trebuie să ştie că noile reglementări ale legii dau acest drept autorităţilor să îi scoată din domiciliu pe agresori şi să îi oblige, pe baza unui ordin de protecţie provizoriu sau stabilit de instanţa de judecată, să păstreze o distanţă faţă de victimele sale. Mai nou, iată, din acest an, de la 1 ianuarie, judeţul Vaslui este unul din 20 de judeţe care au intrat în etapa a doua de implementare a sistemului informatic de monitorizare electronică. Mai exact, persoanele în cauză vor purta asupra lor, în permanenţă un dispozitiv care va alerta poliţiştii în caz de încălcare a regulilor impuse. Comisarul-şef Petru Perdun, şef Serviciu de Ordine Publică:
Comisarul-şef Petru Perdun: Legiuitorul a avut în vedere violenţa care este la nivel naţional, violenţa domestică şi pentru a preveni anumite acte grave, a stabilit ca noi, poliţiştii, să emitem un ordin de protecţie provizoriu. Ordinul este emis de către poliţist în baza unei sesizări. Trebuie să existe o sesizare care poate veni ori scrisă, ori din oficiu, ori prin 112, poliţistul deplasat la faţa locului.
Reporter: Mai mult decât atât, reglementările actuale ale legii dau posibilitatea poliţiştilor să ia măsuri pe loc în cazuri de violenţă domestică, dar este important ca finele să sesize faptele. Petru Perdun, şef Serviciu Ordine Publică:
Comisarul-şef Petru Perdun: Legea ne dă voie nouă să pătrundem în locuinţa oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, dacă în actul de sesizare se indică în mod expres că a avut loc sau are un act de violenţă domestică. Este o chestie foarte importantă care trebuie să o ştie: poate să dispună mai multe măsuri, poate să evacueze temporar din locuinţă pe agresor, chiar dacă are drept lui de proprietate acolo.
Reporter: Implementarea semnului informatic de monitorizare electronică este considerat de către specialişti în asistenţă socială – cei care de regulă sunt primii ce intervin în cazul violenţei domestice- deosebit de important pentru apărarea victimelor cu rol inclusiv pentru prevenirea faptelor grave. Ionel Ştefănică Armeanu, specialist în asistenţă socială:
Ionel Ştefănică Armeanu: Mi se pare firească această iniţiativă, întrucât până acum victima era cea care părăsea şi locuinţa, deci şi bătută şi dată afară din casă, iar agresor nu avea nicio problemă. El rămânea în continuare în locuinţă. Noi asiguram pentru victime, adăpost şi sprijin. Şi agresorul practic nu avea nicio responsabilitate, iar dacă se luau măsuri împotriva lui şi mai ales măsuri contravenţionale, amenzile erau plătite tot de familii şi tot din bugetul familiei.
Reporter: Practic, persoanele supravegheate prin sistemul de monitorizare electronică vor avea asupra lor un dispozitiv de supraveghere necesar nu doar în ceea ce priveşte ordinele de protecţie, ci şi în cazul controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Concret, persoanele supravegheate vor purta asupra lor o componentă de tip brăţară, care va fi ataşată la gleznă sau prin excepţie la braţul persoanei.
Rador