Ascultă Radio România Iași Live

Camera Deputaţilor: Proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie, adoptat

Publicat de , 8 iulie 2020, 13:48

UPDATE, ora 13:46 – Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie.

S-au înregistrat 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri.

Totodată, deputaţii au respins proiectul iniţiat de Guvern pe aceeaşi temă.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că este o chestiune de orgoliu faptul că proiectul Guvernului a fost respins. ‘Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor’, a spus Andronache.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul UDMR este mai complex şi că foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate.

‘Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat’, a explicat Iordache.

Deputaţii au respins amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. ‘Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi’, a susţinut deputatul USR Cătălin Drulă, însă propunerea a fost respinsă prin vot.

Potrivit proiectului, data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele de protecţie sanitară, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, termenele privind procesul electoral încep să curgă de la data de 29 iulie 2020. Alianţele electorale constituite între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, în maximum 5 zile de la data înfiinţării biroului electoral. Un partid politic poate face parte, în aceeaşi circumscripţie, dintr-o singură alianţă electorală, şi poate să participe la alegerile din circumscripţia electorală în cauză numai pe lista alianţei din care face parte.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrarea audio-video neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr.115/2015, birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 9 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 11 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, AEP, împreună cu STS, asigură resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale BEC şi birourilor electorale de circumscripţie. Se desemnează STS să furnizeze servicii de certificare calificată prin autoritatea de certificare proprie destinate exclusiv membrilor BEC, preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi ai biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti, în scopul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale ce le revin.

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul organismelor electorale şi pentru suportul tehnic al acestora se acordă 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator, 150 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, pentru locţiitorii acestora, precum şi pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie.

Camera Deputaţilor este for decizional.


UPDATE, 8 iulie -Proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie va intra miercuri în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Biroul permanent al Camerei a stabilit, marţi, că plenul se va întruni miercuri, de la ora 11,00, pentru a discuta acest proiect şi pentru votul final.

Anterior, comisiile de specialitate sunt programate în şedinţă pentru întocmirea raportului.

Senatorii au adoptat marţi propunerea legislativă UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie. S-au înregistrat 81 de voturi ‘pentru’, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.

Proiectul pe aceeaşi temă al Guvernului a fost respins de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz. 


UPDATE, 7 iulie – Senatorii au adoptat marţi propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie.

S-au înregistrat 81 de voturi ‘pentru’, 8 ”împotrivă” şi 39 de abţineri.

Comisia juridică a luat în discuţie marţi şi un proiect similar al Guvernului, la care au dat raport de respingere, proiectul fiind respins şi de plenul Senatului. Unele articole au fost preluate de comisie în varianta finală a proiectului adoptat, care urmează acum să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor – for decizional în acest caz.

Parlamentarii USR s-a abţinut de la vot, senatoarea Florina Presadă argumentând că acesta are o serie de prevederi neconstituţionale.

‘A fost respinsă propunerea USR privind organizarea de vot pe parcursul a două zile – sâmbătă, 26 septembrie, şi duminică, 27 septembrie. (…) PSD nu vrea ca cetăţenii, în condiţii de pandemie, să voteze timp de două zile. Sănătatea românilor va fi pusă în pericol. (…) Joaca cu copiatul dintr-un proiect de lege al Guvenului a rezultat într-o decizie de neconstituţionalitate, în bună parte din cauza paralelismului legislativ’, a susţinut senatoarea USR.

Şi senatorii PNL s-au abţinut de la vot, Daniel Fenechiu reclamând în plen ‘maniera de lucru’, prin care un proiect similar al Guvernului a fost respins de Comisia juridică şi aproximativ jumătate dintre amendamente au fost preluate în proiectul legislativ al UDMR.

Iniţiatorul propunerii legislative, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a precizat că proiectul este unul important, care s-a degajat din dezbaterea publică şi din poziţionările publice ale majorităţii formaţiunilor parlamentare sau chiar neparlamentare legat de data alegerilor locale.

‘Sigur că anul acesta este o situaţie specială, în care a trebuit să prelungim mandatele autorităţilor locale. (…) Avem două proiecte legislative, şi unul are raport de admitere şi celălalt de respingere, aşa cum scrie Regulamentul Senatului. Din punct de vedere procedural, Comisia juridică a luat decizia cea mai bună. (…) Haideţi să fim responsabili’, a spus senatorul.

El a subliniat că proiectul prevede şi fonduri pentru indemnizaţiile membrilor şi preşedinţilor secţiilor de votare. ‘Acestea sunt, de regulă, prevăzute de o hotărâre de Guvern şi nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluţie în acest sens’, a arătat Cseke Attila.

Propunerea legislativă, iniţiată de UDMR, a avut în vedere contextul epidemiologic existent şi posibil, precum şi necesitatea stabilirii unui consens mai larg al forţelor politice parlamentare cu privire la data la care să se desfăşoară scrutinul.

Potrivit proiectului, data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru: consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari; Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al Municipiului Bucureşti; consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

Potrivit unui amendament, ‘Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestora şi 5 membri, în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv 9 membri, în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiilor Bucureşti. În prima etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale sau organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale care au grup parlamentar în ambele Camere ale Parlamentului şi care participă la alegeri în circumscripţia electorală respectivă. În a doua etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii partidelor politice care au reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi cu un reprezentant al grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, în numele organizaţiilor cetăţenilor, aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în acest grup parlamentar şi care participă la alegerile din circumscripţia electorală respectivă. În a treia etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi electorale care au ca membri cel puţin 6 senatori sau 10 deputaţi. În a patra etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu reprezentanţii celorlalte partide politice, alianţe politice şi alianţe electorale sau organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, în ordinea descrescătoare a numărului de candidaţi propuşi”.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale prevăzută de Legea nr. 84/2020 în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele sanitare, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija MAI şi a instituţiilor prefectului, cu sprjinul primarilor, prevede un alt amendament.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 prevederile din OUG nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice se aplică în mod corespunzător Biroului Electoral Central şi birourilor electorale de circumscripţie. La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, AEP, împreună cu STS, asigură resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale BEC şi birourilor electorale de circumscripţie. Se desemnează STS să furnizeze servicii de certificare calificată prin autoritatea de certificare proprie destinate exclusiv membrilor BEC, preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi ai biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti, în scopul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale ce le revin, prevede un alt amendament.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, primarii pot asigura personalul tehnic necesar pentru sprijinirea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Totodată, pentru activitatea desfăşurată în cadrul organismelor electorale şi pentru suportul tehnic al acestora, se acordă următoarele indemnizaţii: 250 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator; 100 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, alţii decât cei prevăzuţi anterior; 200 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi preşedintele biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, precum şi pentru locţiitorii acestora; 150 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti, precum şi pentru locţiitorii acestora; 100 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie, alţii decât cei prevăzuţi anterior; 100 de lei de activitate pentru personalul tehnic şi personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie ; 250 de lei pe zi de activitate pentru membrii BEC; 150 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al BEC, se mai arată într-un amendament al proiectului.

De asemenea, partidele vor putea folosi banii din subvenţia de la stat pentru cheltuieli de campanie: ‘La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, prin derogare de la prevederile art. 25, alin. (1) şi (2 ) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contribuţiile partidelor politice pentru campania electorală prevăzute la art. 30 din Legea 334/2006 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot proveni şi din sursa de finanţare prevăzută la art. 3 alin (1) din Legea 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; în cazul prevăzut la alin. (1), prin derogare de la prevederile art. 28, alin. (4) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fiecare partid politic utilizează câte un cont bancar distinct’. (Agerpres)


Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi, cu amendamente, propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din toamnă, a declarat pentru AGERPRES liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, iniţiator al legii.

Conform raportului, care intră marţi în dezbaterea plenului Senatului, data alegerilor locale ar urma să fie 27 septembrie 2020.

Proiectul legislativ iniţiat de UDMR privind data alegerilor locale a primit un raport favorabil în comisia de specialitate a Senatului. Acest proiect prevede stabilirea datei alegerilor locale pentru 27 septembrie, o dată care a reieşit ca având o majoritate şi o susţinere largă în rândul formaţiunilor politice‘, a precizat senatorul UDMR.

El a adăugat că au fost depuse mai multe amendamente, majoritatea dintre ele privind propuneri de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

‘Sunt chestiuni care sunt necesare pentru organizarea acestor alegeri, inclusiv prevederi referitoare la necesitatea de a asigura mijloace de protecţie sanitară, evident, dacă va fi cazul pentru toţi cei implicaţi în procesul electoral, inclusiv pentru alegători, dacă va fi cazul, chestiuni privind organizarea acestor alegeri referitor la anumite termene care trebuie corelate pentru alegerile locale de anul acesta referitoare la indemnizaţiile care se vor plăti şi nivelul acestora pentru toţi cei implicaţi în procesul electoral Este un proiect legislativ important care urmează să fie în plenul Senatului, urmând să intre şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Este un proiect legislativ care trebuie să intre în vigoare înainte de 27 iulie, pentru ca alegerile să poată fi organizate la 27 septembrie, Ne aşteptăm ca să existe susţinere majoritară pentru acest proiect legislativ, având în vedere că suntem după un mandat de 4 ani al autorităţilor locale şI, dacă toate condiţiile inclusiv sanitare permit, ar fi foarte bine ca alegerile locale să fie organizate la 27 septembrie‘, a mai precizat liderul senatorilor UDMR. 

(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:22

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline, urmează să reia astăzi discuţiile, la...

Reprezentanţii partidelor pro-europene care vor să formeze cât mai rapid un guvern cu puteri depline reiau discuţiile astăzi
Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:20

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală. Mai multe magazine din cadrul complexului Piaţa...

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în zona Gării de Nord din Capitală
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Naţional sâmbătă, 21 decembrie 2024, 07:11

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989

Ieri s-au împlinit 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Momentul a fost marcat în mijlocul zilei,...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989
Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 15:14

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început

Prima şedinţă de plen a Senatului din legislatura 2024 – 2028 a început, vineri, cu intonarea Imnului Naţional. Şedinţa Senatului este...

Senat: Prima şedinţă de plen a legislaturii 2024 – 2028 a început
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 11:15

Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%

Şomajul în rândul tinerilor atinge cote alarmante în ţara noastră şi se apropie de 27%. Iar o cercetare făcută de Banca Centrală arată că...

Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 10:45

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA, măsură criticată de președintele Uniunii Naționale a...

Guvernul a prelungit până la 30 iunie anul viitor plafonarea prețurilor polițelor RCA
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 10:42

Slujbe de pomenire pentru eroii Revoluţiei din 1989

Mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român vor fi oficiate astăzi,...

Slujbe de pomenire pentru eroii Revoluţiei din 1989
Naţional vineri, 20 decembrie 2024, 10:41

Cele două camere ale Parlamentului se reunesc în şedinţe separate pentru deschiderea noului legislativ

Cele două camere ale noului Parlament se reunesc vineri în şedinţe separate pentru deschiderea următoarei perioade legislative de patru ani....

Cele două camere ale Parlamentului se reunesc în şedinţe separate pentru deschiderea noului legislativ