Camera Deputaţilor: PSD a depus moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu
Publicat de , 10 februarie 2021, 10:59
Deputaţii PSD cer demisia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în moţiunea simplă pe care au depus-o miercuri la Parlament, motivând că în timpul care s-a scurs de la învestirea lui au văzut ‘atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani’.
Moţiunea simplă este intitulată ‘Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!’. În text, social-democraţii subliniază faptul că într-o lună şi jumătate, timpul care s-a scurs de la învestirea ministrului Sănătăţii, au văzut ‘atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani’.
‘Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! (…) Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor’, se arată în moţiune şi se cere plecarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru.
Potrivit moţiunii, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamţ şi după o altă tragedie, în Bucureşti, la ‘Matei Balş’, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 17 pacienţi, Voiculescu recunoaşte ‘senin’ că nu a făcut nimic din ceea ce susţinea că trebuie făcut urgent pe vremea când era în Opoziţie.
‘În loc să faceţi, din prima zi în care aţi ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-aţi comunicat sec românilor că le veţi prezenta ‘un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020′. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri aţi luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereaţi în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!? Aşa cum de altfel chiar dumneavoastră susţineaţi public, urgenţa era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declaraţiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel naţional în privinţa evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete. Domnule ministru, dumneavoastră ştiţi, bănuiesc, că activitatea unui ministru al Sănătăţii trebuie măsurată nu în raport cu predecesorii săi, ci în funcţie de provocările şi urgenţele momentului, de ceea ce face acel ministru. Sau… de ceea ce nu face, cum este cazul dumneavoastră’, se arată în moţiune.
Social-democraţii afirmă că această moţiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici sistemul sanitar în banca acuzaţilor, ci ‘critică lipsa evidentă de performanţă a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viaţa românilor’.
‘Această moţiune este depusă împotriva ministrului care nu a reuşit să ia deciziile necesare, nu a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor – aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor. Că nu aţi făcut nimic de fapt, domnule ministru, aţi recunoscut chiar dumneavoastră. De aceea, vom detalia în continuare ce aţi fi putut face, dar fie nu v-aţi priceput, fie nu aţi vrut, fie aţi avut alte priorităţi pentru care aţi venit la Ministerul Sănătăţii. Astfel, de o lună şi jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină şi să corecteze tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut şi altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum’, spun iniţiatorii.
Deputaţii PSD susţin că ministrul Sănătăţii putea să facă mai multe lucruri în cele 50 de zile de când ocupă fotoliul guvernamental.
‘Referitor la criza majoră de sănătate publică provocată de COVID-19 în România, patru probleme stringente trebuiau să fie pe masa ministrului Sănătăţii din prima zi de mandat. Şi trebuiau soluţionate imediat! Nu peste o lună! Nu la anul! Cifrele reale referitoare la românii infectaţi zilnic cu SARS CoV-2 şi recâştigarea controlului asupra pandemiei prin schimbarea strategiei de testare, cunoaşterea situaţiei populaţiei din România prin reluarea studiilor de sero-prevalenţă, întrerupte în septembrie 2020, gestionarea aglomeraţiei şi a riscurilor pentru pacienţii din secţiile ATI şi secţiile care tratează pacienţii COVID-19, adoptarea de măsuri pentru reducerea mortalităţii importante cauzate de COVID-19, protejarea personalului medical epuizat, implicat direct în tratarea pacienţilor COVID-19 şi mobilizarea profesioniştilor din sănătatea publică. Însă… niciuna dintre acestea nu a fost prioritară pentru domnul Voiculescu’, se mai arată în text.
Iniţiatorii mai susţin că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 este condiţia esenţială pentru ca România să revină la normalitatea vieţii economice şi sociale, cu toate acestea, odată venit la conducerea ministerului, ‘Vlad Voiculescu a subminat în mod constant strategia naţională deja aprobată’.
‘Presiunile permanente asupra Institutului Naţional de Sănătate Publică, pentru preluarea bazei de date a Registrului Electronic Naţional de Vaccinare, încercările de înlăturare a coordonatorului grupului medical al Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării şi de subminare a coordonatorului naţional, doctorul Valeriu Gheorghiţă, au creat confuzie şi demobilizare în rândul profesioniştilor care lucrează, de multe ori, voluntar, pentru vaccinarea rapidă a populaţiei. Mai mult, de parcă ministrul şi-ar dori cu orice preţ eşecul campaniei de vaccinare, efortul celor implicaţi în derularea acesteia a fost răsplătit cu presiuni, controale şi amenzi. Cazul de la Rădăuţi este mai mult decât elocvent. După amendarea medicului, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, pentru că ar fi vaccinat ‘peste rând’, s-a ajuns la aruncarea dozelor rămase de la cei care nu s-au prezentat la programare. După ministrul Voiculescu, mai bine să se arunce dozele de vaccin decât să fie vaccinaţi profesorii, de exemplu, nu??!’, sunt alte critici ale PSD.
Social-democraţii îi mai reproşează lui Voiculescu că a avut ‘poziţii contradictorii privitoare la deschiderea şcolilor şi a unor activităţi economice’.
‘Stimaţi colegi, s-a spus că a trecut prea puţin timp pentru a fi demis ministrul Sănătăţii. Dar timpul irosit de Voiculescu nu se măsoară doar în săptămâni sau zile, pentru că unele lucruri trebuie făcute atunci când e nevoie! Timpul irosit de Vlad Voiculescu era esenţial pentru pregătirea deschiderii unităţilor de învăţământ, o acţiune în care rolul ministrului Sănătăţii este esenţial! La finalul anului trecut şi mai ales în ianuarie 2021, în toată Europa, miniştrii Sănătăţii au organizat testarea pe scară largă a profesorilor şi elevilor pentru a putea redeschide şcolile în siguranţă! (…) În România, cu Voiculescu la Sănătate, nu s-a făcut nimic! Au fost irosite zile şi săptămâni esenţiale! Singura acţiune notabilă, făcută de ministrul Voiculescu în acest răstimp, a fost să-şi schimbe poza de profil de la contul de pe Facebook. Atât a fost în stare ministrul Voiculescu, în timp ce omologii săi din Europa testau masiv pentru redeschiderea şcolilor în siguranţă’, se mai spune textul moţiunii.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)