Campania de informare „Vaccin pentru viaţă” – vaccinurile anti-COVID-19 pot influenţa celulele implicate în apărarea organismului?
Publicat de , 19 ianuarie 2021, 09:29
Campania de informare „Vaccin pentru viaţă” prezintă informaţii în legătură cu una dintre nelămuririle unor persoane, şi anume dacă vaccinurile anti-COVID-19 pot influenţa celulele care sunt implicate în apărarea organismului şi astfel să dăuneze acestuia.
Limfocitele T sunt implicate în apărarea organismului. Acestea, în mod fiziologic, au capacitatea de a oferi protecţie antitumorală şi antivirală, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Daniel Coriu, specialist în hematologie:
„Intervenţia limfocitului T în apărarea imună este foarte bine cunoscută, atât în apărarea imună de tipul moral, prin anticorpi, cât şi apărarea imună de tip celular. Relaţia cu vaccinul aici nu poate să fie decât una benefică, pentru că limfocitul T va fi cel care va asigura atât memoria imună, cât şi un răspuns eficient. Nu poate să fie vorba de o relaţie care să dăuneze organismului„, a precizat dr.Coriu.
Preşedintele Centrului pentru inovaţie în medicină, dr. Marius Geantă, a adăugat:
„Sistemul imun e complex şi are mai multe tipuri de celule şi mai multe tipuri de răspuns imun. Noi discutăm, în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, depre răspunsul imun bazat pe anticorpi, pe aşa-numitul răspuns umoral. Nu avem date despre răspunsul imun de tip celular, adică cel care implică limfocitele T, însă sunt vaccinuri care îşi propun să activeze şi această imunitate de tip celular despre care se ştie că, o dată dobândită, persistă o perioadă lungă de timp şi ar putea să asigure protecţia. Sunt câteva vaccinuri în lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care au acest principiu„.
În concluzie, limfocitele T nu interacţionează cu vaccinul anti-COVID.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)