Căpuşele au devenit active mult mai devreme în acest an
Publicat de Andreea Drilea, 29 aprilie 2024, 08:25
Căpuşele au devenit active mult mai devreme în acest an, din cauza vremii deosebit de calde. Aceste insecte afectează în egală măsură oamenii şi animalele de companie.
Medicii din ţară spun că anul acesta primii oameni muşcaţi de căpuşe s-au prezentat la spitale sau cabinetele medicale încă din februarie, deşi în mod obişnuit ajungeau la medic abia în aprilie.
Specialiştii atrag atenţia că aceste insecte sunt foarte mici şi de obicei muşcătura lor nu este dureroasă, astfel că este important controlul cu atenţie al oamenilor şi animalelor după ce au vizitat locuri în care pot fi căpuşe.
Câteva recomandări a făcut la Radio România Cluj-Napoca profesorul Andrei-Daniel Mihalca, de la Unitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Andrei-Daniel Mihalca: În momentul în care ne plimbăm prin natură, ca măsuri generale, trebuie să ne protejăm fie cu substanţe repelente administrate pe haine, fie cu haine lungi, pantaloni lungi sau haine cu mânecă lungă şi verificarea obligatoriu a suprafeţei corpului după fiecare plimbare, de exemplu în momentul când facem duş sau că ajungem acasă, mai ales în zonele de corp cu piele mai fină, zona membrelor, zona inghinală, la copii, e foarte important, zona capului. La animale de companie, bineînţeles că măsurile diferă un pic, pentru că aici trebuie să aplicăm metode chimice de profilaxie, cum ar fi de exemplu aplicarea de diferite produse spot-on sau zgărzi repelente împotriva căpuşelor sau folosirea de produse sistemice, cum ar fi de exemplu unele tablete extrem de moderne care omoară căpuşele, dar, atenţie, doar după ce acestea se ataşează.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro