Caravana Salvați Copiii: Mame minore – 719 adolescente din județul Iași au devenit mame în 2020
Publicat de gabrielarotaru, 4 iulie 2022, 12:46
Unul din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice.
Astfel, dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în 2020, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Județul Iași ocupă a patra poziție pe țară: aici, 719 adolescente au devenit mame în 2020.
Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a situației sociale a gravidelor și mamelor vulnerabile din zonele rurale din județul Iași precum și a copiilor acestora, Organizația Salvați Copiii derulează programul Sănătatea mamei și a copilului.
Comuna Mironeasa este încadrată în rândul zonelor rurale marginalizate, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate . Cea mai mare parte a populației din comună a absolvit cel mult gimnaziul, își câștigă existența din agricultură și locuiește în condiții precare în locuințe supraaglomerate și nu are acces la apă curentă sau la curent electric. Controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor și femeilor la servicii medicale, dată fiind lipsa resurselor financiare precum și distanța mare față de primul spital (localitatea se află la 40 de kilometri față de Iași).
În Uniunea Europeană, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) provin din țara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).
În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani și 15-19 ani, potrivit datelor INS pentru anul 2020, pe primele locuri se situează:
• Mureș – 916
• Dolj – 864
• Brașov – 762
• Iași – 719
• Bacău – 658
• Bihor – 654
• Constanța – 653
• Argeș – 518
• Dâmbovița – 516
• Călărași – 512.
La polul opus se găsesc județele:
• Caraș-Severin – 245
• Brăila – 230
• Mehedinți – 219
• Gorj – 197
• Tulcea – 180.
Caravana medicală ajunge la Mironeasa
Specialiștii locali ai Organizației Salvați Copiii alături de medici voluntari din cadrul Asociației Caravana cu Medici Filiala Iași au ajuns în comuna Mironeasa pentru a oferi servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Aceștia primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială precum și asistență pediatrică. Acțiunea are loc în cadrul proiectului „Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul PENNY, parte a programului național Salvați Copiii de reducere a.mortalității infantile. În spațiile puse la dispoziție de Primăria Mironeasa, fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.
S-au implicat voluntar medici specialiști și rezidenți în radiologie, imagistică medicală și obstetrică ginecologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă Iași: Popa Roxana, Rotaru Cipriana, Păduraru Diana, Tofan Ana Maria, Popa Alexandra, Ursu Cătălina, Mititelu Eliza-Adina, Toma Irina, Pițigoiu Diana, Lungociu Ecaterina și Domuncu Ștefan.
„Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, despre care vorbim statistic, an de an. Dar aici nu e vorba despre statistică, ci despre copile care de multe ori au acces îngreunat la educație și la servicii medicale și care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoțional și social. Salvați Copiii România lucrează direct în comunitățile vulnerabile, mergem acolo cu medici, voluntari și asigurăm monitorizarea medicală pentru fetele și femeile vulnerabile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
„Ne bucurăm că parteneriatul pe care îl desfășurăm alături de Salvați Copiii continuă și că astfel putem ajuta cât mai multe fete și femei din zonele rurale defavorizate. Invităm toți clienții PENNY să susțină alături de noi proiectul Sănătate pentru fiecare comunitate, aflat la cea de-a doua caravană. Suntem recunoscători medicilor și voluntarilor implicați pentru dedicarea și monitorizarea medicală continuă acordată mamelor din comunitățile defavorizate”, a afirmat Irina Butnaru, Corporate Communications Manager PENNY România.
Intervenția integrată în comunitățile dezavantajate
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, din 16 județe, cu 74.880 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Date de context:
„Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale” ținteşte un număr de aproximativ 2.500 de fete și femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din 3 județe din România: Iași, Brașov și Constanța.
Printre obiectivele intervenției se numără:
• îmbunătățirea stării de sănătate pentru fete și femei în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă;
• sprijin material, prin oferirea „kit-ului gravidei” participantelor la caravanele medicale;
• informarea fetelor și femeilor vulnerabile din cele 46 de comunități rurale cu ajutorul a 3 videoclipuri educaționale cu privire la sănătatea în timpul sarcinii;
• crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate și prevenirii sarcinilor timpurii. (Radio Iași/ FOTO salvaticopiii.ro)