Cartofii s-au scumpit cu peste 30 de procente faţă de începutul anului
Publicat de gabrielarotaru, 15 mai 2019, 11:25
Cartofii sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult, cu peste 30 de procente faţă de începutul anului, potrivit celor mai noi date privind evoluţia preţurilor.
Cu toate acestea, suprafeţele cultivate sunt în scădere. Aceasta este situaţia chiar şi într-unul dintre judeţele cu tradiţie în cultivarea cartofului – Suceava.
Până în urmă cu câţiva ani, judeţul Suceava era cunoscut, alături de judeţele Covasna, Harghita şi Braşov, ca mari cultivatori de cartofi. O problemă foarte importantă pentru judeţ este subvenţionarea activităţilor de cultivare a cartofului de sămânţă. Au cam dispărut soiurile româneşti, sămânţa existentă a degenerat, iar fermierii spun că se importă sămânţă care nu corespunde tipurilor de sol şi factorilor climatici specifici zonei judeţului Suceava. Faptul că, anul trecut, suprafeţe mari cultivate cu cartofi au fost afectate de mană a dus la o scădere drastică a producţiei şi a calităţii cartofului de sămânţă. Prin importuri s-a introdus sămânţă de cartof necontrolată, neverificată şi, astfel, s-au utilizat cartofi cu diferite probleme, distrugându-se sămânţa autohtonă prin amestecare. Este un semnal de alarmă tras de cultivatorii din judeţ. Dincolo de aceste probleme, mulţi cultivatori rămân cu cartofii în beci, consumatorii preferând supermarketurile. Cartoful nu s-a păstrat, cum ar fi trebuit, în silozuri, motiv pentru care cantitatea de sămânţă a scăzut şi de aici rezultă suprafeţele mici cultivate. Toate aceste se reflectă în preţul ridicat al unui kilogram de cartofi de anul trecut, care în piaţă se vinde cu 3,5 – 4 lei un kg. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)