CCR constată conflict între puteri în cazul Şova; Senatul obligat să redacteze hotărârea
Publicat de Andreea Drilea, 8 aprilie 2015, 15:09
Curtea Constituţională a României a admis miercuri sesizarea şefului CSM şi a constatat că există conflict de natură constituţională între autorităţi, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.
‘În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Senatului României’, se arată în comunicatul CCR transmis miercuri AGERPRES.
Tot miercuri, în cazul sesizării preşedintelui Klaus Iohannis, Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – PÎCCJ şi CSM, pe de o parte, şi Parlament, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaţilor şi a Senatului de a modifica dispoziţiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, respectiv dispoziţiile art.173 din Regulamentul Senatului.
De asemenea, CCR a respins contestaţia PNL ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile art.173 din Regulamentul Senatului.
Pe 7 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis cu 292 de voturi pentru şi un vot împotrivă că urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi la şedinţă.
(Agerpres/FOTO antena3.ro)