CCR: Suspendarea de către angajator a contractului individual de muncă pe durata cercetării disciplinare – neconstituţională
Publicat de Andreea Drilea, 5 mai 2016, 16:20 / actualizat: 5 mai 2016, 17:30
Judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au decis joi că dispoziţiile art. 52 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, care prevăd că un contract individual de muncă poate fi suspendat, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, sunt neconstituţionale.
Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, cu următorul conţinut: ‘(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii’.
În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale.
‘Curtea a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constituţie’, se arată în decizia judecătorilor constituţionali.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională – Tribunalul Brăila – Secţia I civilă.
(Agerpres/FOTO arhivă bani.md)