Chioveanu (ANSVSA): Riscul de creştere a numărului de focare de pestă porcină e foarte ridicat în această perioadă
Publicat de , 6 iulie 2021, 17:38
Riscul de creştere a numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) în România este unul foarte ridicat în această perioadă, deşi la ora actuală la nivel naţional există un număr mai mic de 100 de astfel de focare, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, într-o conferinţă de presă.
‘Riscul de creştere a numărului de focare (de PPA, n.r.) este unul foarte ridicat în această perioadă, datorită atât a temperaturilor, cât şi a circulaţiei porcilor şi a circulaţiei animalelor dintr-o zonă în alta, circulaţie necontrolată. (…) La această oră, pe teritoriul României evoluează sub 100 de focare, mai precis 95 de focare’, a afirmat Robert Chioveanu.
Preşedintele ANSVSA a menţionat că în primele şase luni ale anului au fost aplicate amenzi în cuantum de 858.420 de lei în cadrul verificărilor efectuate pe subiectul pestei porcine africane.
‘În perioada ianuarie 2021 – 30.06.2021 au fost efectuate un număr total de 18.782 de controale tematice în exploataţiile de porcine, fondurile cinegetice, controale în trafic, fiind aplicate un număr de 503 amenzi, în cuantum de 858.420 de lei, 1.603 avertismente, 20 de ordonanţe de închidere a activităţii şi fiind confiscate 263 de suine’, a precizat Robert Chioveanu.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că 22 de medici veterinari de liberă practică au fost sancţionaţi pentru nerespectarea legislaţiei în legătură cu combaterea pestei porcine africane.
‘În urma acestor controale au fost sesizate instituţiile abilitate în judeţe precum Vrancea, Arad, Maramureş, Iaşi, pentru operatorii economici care nu respectau regulile de biosecuritate. S-au dat sancţiuni şi la medicii veterinari de liberă-practică: au fost sancţionaţi 22 de medici veterinari de liberă practică, pentru că nu au respectat măsurile şi cerinţele legislative’, a arătat Robert Chioveanu.
Reprezentantul ANSVSA a atras atenţia că imposibilitatea legală a autorităţilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodăriilor populaţiei, care deţin aproximativ 2 milioane de porci, fac ca gospodăriile populaţiei să rămână în continuare vulnerabile în faţa virusului.
‘Cei de la Comisia Europeană ne-au transmis raportul care a sintetizat auditul care a avut loc în perioada noiembrie 2020; raportul a precizat următoarele: autoritatea veterinară a înregistrat progrese semnificative din 2018 încoace, în special în domeniul înregistrării unităţilor, al calităţii investigaţiilor epidemiologice şi al urmăririi din unităţile de focar. Îmbunătăţirea situaţiei se remarcă cel mai uşor prin analiza evoluţiei numărului de focare. Dacă în septembrie 2019 erau 1.500 de focare active, la această oră, pe teritoriul României evoluează sub 100 de focare, mai precis 95 de focare. Experţii europeni au remarcat că serviciile veterinare au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte actualizarea datelor privind porcii din baza de date naţională. În acest moment, datele cu privire la dimensiunea şi distribuţia gospodăriilor populaţiei care cresc porci au cea mai mare acurateţe de la începutul cartografierii lor. Aceste informaţii sunt cu atât mai importante cu cât 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuţi pe teritoriul României se află în exploataţii non-profesionale, adică în gospodăria populaţiei. Cu toate acestea, imposibilitatea legală a serviciilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodăriilor populaţiei le fac pe acestea să rămână în continuare vulnerabile în faţa virusului’, a declarat Robert Chioveanu.
În ceea ce priveşte gripa aviară, preşedintele ANSVSA a afirmat că în momentul de faţă în România nu există nicio suspiciune de gripă aviară.
Robert Chioveanu a precizat că în perioada aprilie – iunie 2021 au fost efectuate controale în 687 de exploataţii comerciale şi în 3.612 mijloace de transport, în urma cărora s-au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.370 de lei, şi 3 ordonanţe de suspendare a activităţii comerciale.
‘Principalele neconformităţi întâlnite şi constatate în urma controalelor au fost: certificate de sănătate pentru comercializarea păsărilor vii semnate de către persoane care nu avea competenţă în domeniu şi nu erau parafate de medicul veterinar; comercializarea puilor zburaţi fără certificate de sănătate; neprezentarea agenţilor constatatori a certificatelor sanitare veterinare pentru transportul de păsări, listă de distribuţie, avize inter-judeţene pentru transport; transportul puilor de-o zi sau a păsărilor fără a deţine acte de dezinfecţie a mijloacelor de transport; nerespectarea condiţiilor impuse de autoritatea sanitară veterinară în cazul transporturilor de păsări; vânzarea de păsări fără documente sanitare veterinare; transportul de păsări fără a deţine documente sanitare veterinare obligatorii. (…) Ca şi concluzie, pentru focarele de gripă aviară putem spune că în momentul de faţă ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului, cu Uniunea Crescătorilor de Păsări şi suntem la curent cu situaţia epidemiologică a gripei aviare în Europa şi cu toate organismele internaţionale. În acest moment putem spune că în România nu există nicio suspiciune de gripă aviară’, a subliniat preşedintele ANSVSA. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)