Cioloş, despre autostrada Târgu-Mureş-Iaşi: În master plan e pe locul doi ca prioritate, o să lansăm studiile de fezabilitate
Publicat de Andreea Drilea, 1 decembrie 2015, 15:30 / actualizat: 1 decembrie 2015, 20:15
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, privitor la realizarea unei autostrăzi pe ruta Târgu-Mureş – Iaşi, că un astfel de proiect există în master planul de transport, iar în maxim zece zile va fi prezentat un plan mai detaliat despre ceea se va putea realiza în acest sens.
‘Există un astfel de proiect care, din câte ştiu, în master plan e chiar pe locul doi din punct de vedere al priorităţii şi o să lansăm studiile de fezabilitate, adică o să lansăm ceea ce e prevăzut în acel master plan. Chiar vrem să le punem în aplicare şi să le luăm la rând, aşa cum sunt acolo. (…) Eu cred că în maxim o săptămână – zece zile o să venim cu un plan mai detaliat legat concret de ce se poate face. E faza de început, deci e vorba de lansarea studiilor de fezabilitate’, precizat Cioloş, într-o emisiune la Europa FM.
În context, el a afirmat că la autostrada Piteşti-Sibiu există probleme în ceea ce priveşte obţinerea acordului de mediu, menţionând că va încerca să obţină avizul pe tronsoane, astfel încât lucrările să nu fie întârziate.
‘La Piteşti-Sibiu problema e cu avizul de mediu, pentru că există o normă europeană care spune că avizul de mediu trebuie luat pe toată porţiunea şi nu pe tronsoane. O să încercam să vedem dacă putem obţine un acord, să luăm avizul de mediu pe tronsoane, în aşa fel încât să nu întârziem tot procesul pentru a aştepta finalizarea studiilor de fezabilitate pe toate tronsoanele şi să începem cel puţin pe capete. Ăsta ar fi obiectivul meu, ca până la sfârşitul lui 2016 să finalizam toată procedura, în aşa fel încât să putem fi aproape de semnarea contractelor de execuţie cel puţin pe capete şi să avansăm, să finalizăm studiile de fezabilitate pe celelalte tronsoane. Aşa cum am vazut calendarul acum, va fi greu şi prefer să nu promit că o să facem, pentru ca n-am nevoie să tai panglici la sfârşitul lui 2016. Important e să facem lucrările corect, pentru că altfel, dacă le grăbim din diferite motive, ne putem trezi apoi cu surprize’, a mai spus primul ministru.
Întrebat dacă a discutat cu comisarul european Corina Creţu despre tronsonul Orăştie-Sibiu, în condiţiile în care, dacă lucrarea nu va fi finalizată, România e nevoită să returneze banii, Dacian Cioloş a răspuns: ‘Nu, nu am discutat. Nu, nu 500 de milioane de euro, deocamdată nu e vorba de o sumă atât de mare, dar oricum, oricâţi bani ar trebui să dăm înapoi, acolo, în primul rând vreau să văd exact a cui e vina şi cine şi-o asumă, pentru că va trebui să dăm nişte bani înapoi şi deci, bugetul naţional va trebui să şi-i asume, dar vreau să văd, în primul rând, a cui e vina şi din ce cauză’.
(Agerpres/FOTO arhivă focus-energetic.ro)