Cioloş: Progresul în carieră trebuie să se bazeze nu doar pe vechime, ci şi pe competenţe şi abilităţi specifice
Publicat de Andreea Drilea, 12 aprilie 2016, 05:31 / actualizat: 12 aprilie 2016, 9:37
Sistemul de carieră trebuie să fie structurat pe mai mult de trei grade, iar progresul trebuie să se bazeze nu doar pe vechime, ci şi pe competenţe şi abilităţi specifice, a declarat premierul Dacian Cioloş, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la ‘Ora prim-ministrului’.
‘Organizarea sistemului de carieră (…) ar urma să fie structurată pe mai mult de trei grade, în aşa fel încât să existe o motivare pe perioada carierei în funcţia publică de a evolua şi deci de a trece şi la diferite trepte de salarizare, în funcţie de acest progres în carieră, progres în carieră care să se bazeze nu doar pe vechime, ci şi pe competenţe şi abilităţi specifice, care să poată să fie demonstrate. Deci să existe posibilitatea de a progresa fără neapărat a aştepta un anumit număr de ani de vechime care să fie acumulaţi. Pentru cei care dovedesc competenţă şi capacitate de asimilare profesională să aibă această posibilitate de evoluţie în carieră’, a spus Dacian Cioloş, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Reforma administraţiei publice’.
Premierul a afirmat că Guvernul vrea să definească şi funcţiile sensibile. ‘Ne propunem totodată să definim funcţii sensibile, mai ales la nivel de management, pentru care mandatul ar trebui să fie limitat în timp şi pentru care să introducem un sistem de rotire pe funcţii obligatoriu, în aşa fel în cât pe anumite posturi să nu se poată sta mai mult de patru-cinci ani. Totodată, apropo şi de aceste funcţii sensibile, ne propunem să venim cu standarde de etică şi de integritate care să fie foarte clare pentru toţi funcţionarii’, a explicat Dacian Cioloş.
În plus, potrivit acestuia, Guvernul îşi propune realizarea unui cadru de competenţe generale şi specifice care să fie clar definite pentru toate funcţiile publice.
‘În momentul de faţă în legislaţie nu este foarte clar delimitată responsabilitatea unui funcţionar public, de exemplu, şi cea a unui contractual, care în mod normal ar trebui să aibă sarcini foarte precise şi bine delimitate’, a spus Cioloş, vorbind şi despre necesitatea unei relaţii directe între nivelul de salarizare şi gradul de motivare a funcţionarilor în exercitarea funcţiei publice, respectiv între venit şi performanţa individuală.
Prim-ministrul a reamintit totodată că se are în vedere un concurs naţional de recrutare pentru a intra în funcţia publică.
‘Apoi, un sistem de recrutare care să fie bazat în primul rând pe un concurs naţional pentru intrare în sistem, în aşa încât toţi funcţionarii publici să plece de la un nivel minim de competenţă generală, care să nu se bazeze mai ales pe memorie, aşa cum e cazul în momentul de faţă, şi să bazeze pe anumite competenţe generale, pe care oricare funcţionar trebuie să le aibă legat de capacitate de înţelegere, de capacitate de analiză, de sinteză, de cunoaştere a anumitor domenii şi apoi, o dată ce candidaţii au trecut de acest concurs naţional de intrare în sistem, ei să poată să fie recrutaţi pe baza unui proces de selecţie, în funcţie de profilul postului pe care ar urma să îl ocupe’, a explicat Dacian Cioloş.
(Agerpres/FOTO arhivă cts.md)