Ascultă Radio România Iași Live

Ciucă: Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru persoanele fizice care cazează refugiaţi ucraineni

Ciucă: Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru persoanele fizice care cazează refugiaţi ucraineni

Publicat de Andreea Drilea, 8 aprilie 2022, 11:14 / actualizat: 9 aprilie 2022, 7:01

UPDATE – Guvernul va aloca 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru recuperarea cheltuielilor cu cazarea pentru cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni, a anunţat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

‘Nu am reuşit în şedinţa de miercuri să finalizăm procedurile care vizau reglementarea modului în care cetăţenii români, persoane fizice, pot să beneficieze de recuperarea sumelor pe care le cheltuiesc cu cazarea cetăţenilor ucraineni. Prin hotărârea de guvern de astăzi am stabilit ca, din Fondul de rezervă al Guvernului, să alocăm 45 de milioane de lei, astfel încât, în perioada următoare, cetăţenii români care găzduiesc cetăţeni ucraineni vor putea să beneficieze de recuperarea banilor cheltuiţi cu cazarea, în valoare de 50 de lei pe zi’, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că este reglementată, de asemenea, recuperarea sumelor cheltuite cu hrana de către cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni.

‘În felul acesta acoperim întreg pachetul de măsuri pe care l-am asumat la nivelul Guvernului’, a spus Ciucă.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ menţionat de premier se precizează că, în vederea stabilirii sumei de 45 de milioane de lei, s-a avut în vedere acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile. AGERPRES


UPDATE – Guvernul României a aprobat astăzi, 8 aprilie a.c., proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Ministerului Finanţelor prin care se stabileşte implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a mijloacelor de transport marfă. Sistemul va monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziţionate şi livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operaţiunilor vamale, transportul bunurilor între două locaţii situate pe teritoriul naţional.

‘Reducerea evaziunii fiscale este unul din obiectivele pe care mi le-am asumat în acest an. Românii trebuie să beneficieze de investiţii publice şi de un nivel de trai mai bun susţinute din colectarea cât mai eficientă a taxelor şi impozitelor. Implementarea atât a radarului mărfurilor, RO e-Transport, cât şi a RO e-Factura sunt măsuri de prevenire şi reducere a evaziunii care îşi vor dovedi eficacitatea în scurt timp’, a subliniat dl Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Sistemului RO e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri, care vor genera coduri unice de înregistrare pentru fiecare transport, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier şi componente software pentru analiza integrată a datelor. Sistemul va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române.

Astfel, va deveni obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor intracomunitare, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România. Ele vor fi valabile o perioadă prestabilită de la data începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul naţional sau până la punerea în mişcare a vehiculului transportor. Prin excepţie, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat descărcate temporar pe teritoriul României, obligaţia declarării revine depozitarului.

Categoriile de autovehicule de transport şi categoriile de bunuri cu risc fiscal ridicat transportate rutier care vor fi monitorizate şi procedura de aplicare a Sistemului RO e-Transport vor fi stabilite ulterior prin Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, respectiv prin ordin comun al preşedinţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Autorităţii Vamale Române.

Sistemul RO e-Transport va monitoriza modul în care TVA aferentă achiziţiilor intracomunitare de bunuri este virată la bugetul de stat şi reprezintă o evoluţie firească a activităţii de prevenire a evaziunii fiscale cu TVA în domeniul comerţului intracomunitar, deoarece s-a constatat că verificarea mijloacelor de transport în timpul deplasării determină fiscalizarea veniturilor obţinute din comercializarea bunurilor transportate.

Biroul de relaţii cu mass-media


UPDATE – Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat vineri, în debutul şedinţei de guvern, că urmează să fie adoptată ordonanţa de urgenţă privind Radarul mărfurilor, o măsură menită să reducă birocraţia şi să permită monitorizarea şi reducerea transportului de mărfuri cu risc ridicat fiscal.

‘Astăzi reglementăm prin ordonanţă de urgenţă modul în care implementăm acea măsură care face parte din pachetul asumat la nivelul Guvernului pentru modernizarea şi digitalizarea relaţiei dintre statul român şi mediul de afaceri. Astfel, Radarul mărfurilor va intra în funcţiune reglementat şi în felul acesta considerăm că mediul de afaceri va beneficia, în sensul în care reducem partea birocratică a activităţilor şi totodată, la nivelul statului, vom avea un mijloc de monitorizare şi reducere a tot ceea ce poate să însemne transportul de mărfuri cu risc ridicat fiscal’, a spus premierul.

El a menţionat că implementarea acestei măsuri va aduce bani în plus la bugetul de stat. Potrivit premierului, luni va fi prezentat pachetul de măsuri economico-sociale pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a cetăţenilor vulnerabili.

‘Considerăm că prin acest mod vom reuşi să aducem bani în plus la bugetul de stat, bani care ne sunt foarte necesari pentru tot ceea ce poate să însemne măsurile pe care noi dorim să le implementăm în domeniul economico-social. Astfel ca luni, aşa cum ne-am angajat în coaliţie, să putem să venim cu pachetul de măsuri economico-sociale, sprijin pentru România, astfel încât să putem să continuăm să sprijinim mediul de afaceri, să protejăm locurile de muncă, cetăţenii vulnerabili şi să diminuăm impactul efectelor crizei generate de creşterea preţurilor la energie, la gaze naturale, precum şi impactul războiului din Ucraina’, a spus Nicolae Ciucă.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern figurează proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune care, după declararea unui transport de bunuri, vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor.

‘Sistemul RO e-Transport va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române’, se explică în document.

Vor fi monitorizate transporturile de bunuri reprezentând achiziţii şi livrări intracomunitare, al celor care fac obiectul operaţiunilor vamale, precum şi de bunuri între două locaţii situate pe teritoriul naţional. Obligaţia declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat urmează să revină, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România. AGERPRES


Guvernul urmează aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune care după declararea unui transport de bunuri vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor.

‘Sistemul RO e-Transport va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române’, se explică în document.

Vor fi monitorizate transporturile de bunuri reprezentând achiziţii şi livrări intracomunitare, al celor care fac obiectul operaţiunilor vamale, precum şi de bunuri între două locaţii situate pe teritoriul naţional. Obligaţia declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat urmează să revină, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România.

Cabinetul Ciucă urmează să adopte şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Pe agenda reuniunii se mai află proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Se propune alocarea a 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. În vederea stabilirii acestei sume s-a avut în vedere acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro

Etichete:
OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:32

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit actului...

OUG privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale a fost publicată în Monitorul Oficial
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Naţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 10:07

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv, ca nefondate, recursurile formulate de Călin Georgescu şi Coaliţia...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursurile formulate de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:49

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării

UPDATE – Resturi de drone de provenienţă rusească de tip Geran 1/2 au căzut vineri între localităţile Ceatalchioi şi Tudor...

(UPDATE) MApN: Resturi de drone ruseşti au căzut în două zone din Delta Dunării
(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 18:45

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la Iași, că este necesar ca şi autorităţile din localităţile mici să se...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: Atragerea medicilor tineri în localitățile mici ține de autorități
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:58

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, la Iași, că în următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie din România...

(AUDIO) Ministrul Alexandru Rafila: În următorii cinci ani, peste 11.000 de medici de familie vor ieși la pensie
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 16:27

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)

Problema plăţii orelor suplimentare lucrate sâmbătă şi duminică în domeniul ordinii publice va fi reglementată cu prioritate la începutul...

Problema plăţii orelor suplimentare în domeniul ordinii publice va fi reglementată (Marcel Ciolacu)
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 14:58

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri definitiv acţiunea în justiţie deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării...

Instanţa supremă respinge definitiv acţiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor
Naţional vineri, 17 ianuarie 2025, 11:29

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an