Ciurchea: Pentru început, vor fi trataţi cu interferon free probabil 4.500-5.000 de pacienţi
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2015, 16:35
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că se preconizează să fie trataţi, pentru început, cu interferon free, după semnarea contractelor cost-volum, aproximativ 4.500-5.000 de pacienţi cu hepatită C, fibroză hepatică şi ciroză.
‘Bolnavii de hepatită sunt un grup de bolnavi extrem de important pentru CNAS. Este adevărat, CNAS se ocupă de toţi pacienţii, dar sunt şi boli speciale. Dacă ar depinde doar de mine, pentru a semna primul contract probabil că săptămâna aceasta, cum nu depinde doar de mine, sunt mulţi actori implicaţi, atunci probabil că, nu ştiu, în două săptămâni, într-o lună. Ceea ce ţine doar de mine facem cât se poate de repede şi încercăm să facem şi lucrurile bine şi transparent. Pentru început, după evidenţele noastre, după calculele noastre, probabil undeva între 4.000-5.000 pacienţi şi mă refer la pacienţii cu F4, deci probabil că o medie de 4.500 plus sau minus în funcţie de câţi bolnavi se încadrează în criteriile medicale. Cel care dictează este criteriul medical. Vorbim de 4.500-5.000 de pacienţi în acest moment şi apoi, sigur, există o continuare anuală, am şi spus că trebuie să fie un plan multianual pentru că sunt şi alţi bolnavi’, a afirmat preşedintele CNAS.
Potrivit acestuia, CNAS încearcă să obţină cel mai bun preţ pentru tratamentul cu interferon free pentru cât mai mulţi pacienţi. Ciurchea a precizat că va fi păstrată condiţia ca plata să fie făcută pentru pacient vindecat.
‘Încercăm să obţinem cel mai bun preţ, cel mai bun preţ pentru mine însemnând să putem să tratăm toţi pacienţii. Păstrăm acea condiţie cu plata pentru pacienţii care s-au vindecat. Dacă în două săptămâni sau o lună se semnează contractele, pacienţii vor putea avea tratament de a doua zi. S-ar putea şi din iulie. Sunt pacienţi care sunt deja investigaţi, deja cu un dosar complet, la care nu ai ce să mai adaugi sau ce să mai scoţi, sunt criteriile medicale’, a afirmat şeful CNAS.
Prezent la conferinţa de presă, europarlamentarul Cristian Buşoi a afirmat că preţul pentru terapia cu interferon free este mare nu numai pentru România, dar şi pentru ţări cu bugete mai mari.
‘Nu doar pentru România costul mare al noilor terapii este o problemă, chiar şi pentru ţările cu bugete foarte mari şi cu o bună dezvoltare lucrurile nu sunt foarte simple. Evident că în toate ţările UE vor fi discounturi faţă de preţul de listă 45.000-50.000 de euro, dar oricum lucrurile nu sunt deloc simple din punct de vedere bugetar. (…) Mai sunt şi câteva lucruri tehnice încă nerezolvate, după ştiinţa mea, înainte de a se intra pe negocierea propriu-zisă de preţ, de discount. Acolo sunt foarte convins şi am mare încredere, aşa cum îl cunosc pe preşedintele Casei, că va lupta şi va obţine cel mai mic preţ posibil şi cred că va fi cel mai mic preţ din Europa de departe. Nu sunt încă multe ţări din Europa care au trecut la implementarea terapiei interferon free’, a afirmat Buşoi.
În opinia sa, tratamentul cu interferon free nu ar putea să înceapă să fie administrat mai devreme de luna august.
‘Ar fi bine să se poată semna contractele în luna următoare. Mi-aş dori să se întâmple acest lucru, oricum între semnarea contractelor şi aducerea produselor durează ceva timp, după care pacienţii trebuie să înceapă să ia produsele. Îmi este teamă că, înainte de luna august, nu cred că acest lucru este posibil aşa cum văd la nivelul Guvernului’, a spus Buşoi.
(Agerpres/FOTO b365.ro)