Codul Fiscal: Reducerea treptată a TVA până la 19% şi amânarea eliminării supraaccizei pe carburanţi
Publicat de Andreea Drilea, 20 august 2015, 17:48
Reprezentanţii partidelor parlamentare au decis joi, la întâlnirea tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare Legislativului de preşedintele Klaus Iohannis, ca TVA să fie scăzută în două etape: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.
Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial.
Lunea viitoare, de la ora 15,00, Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, prilej cu care se va dezbate şi vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal, după cum a anunţat preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent joi la discuţiile tehnice ale reprezentanţilor formaţiunilor politice, a declarat că s-a ajuns la un consens: ‘În primul rând, TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 – 19%. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017. Acestea au fost cele două măsuri propuse de PNL’, a precizat Teodorovici.
El a arătat, însă, că ţinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum. ‘Cifrele de astăzi, în urma discuţiei pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 – 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi iniţial, adică în jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal’, a explicat Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuţia bugetară, astfel încât parlamentarii să ştie exact că ţinta de deficit este respectată.
Potrivit lui Teodorovici, aceste modificări vor fi discutate şi cu partenerii internaţionali.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al UNPR, a precizat că propunerile de modificare decise în cadrul întâlnirii vor constitui amendamente la Codul fiscal atunci când acesta va fi votat în Parlament.
La rândul său, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a anunţat că subiectele pe teme legate de cheltuieli bugetare, precum legea salarizării, vor face obiectul unor discuţii separate şi al unui acord politic separat.
Cât priveşte Codul fiscal, Nicolăescu a spus că, în urma discuţiilor dintre partide, ‘nivelul de predictibilitate a crescut şi este în mare parte asigurat’. ‘Mă refer la faptul că România se apropie prin aplicarea Codului fiscal de angajamentul internaţional referitor la deficitul bugetar. România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă. România are, prin acest Cod fiscal, asigurate condiţii de competitivitate în ceea ce înseamnă politică fiscală cu alte ţări din Uniunea Europeană’, a susţinut deputatul PNL.
Reprezentantul UDMR la discuţii, europarlamentarul Iuliu Winkler, a opinat că reforma fiscală pe care o declanşează Parlamentul săptămâna viitoare prin adoptarea Codului fiscal, chiar cu modificările aduse la întâlnirea tehnică, va aduce un ciclu de creştere durabilă în România.
‘UDMR sprijină Codul fiscal în forma în care a fost adoptat în Parlament pentru că este o formă care a avut un larg sprijin politic şi este de asemenea o decizie care poate să declanşeze un ciclu de creştere mai îndelungată în România, un ciclu de creştere sustenabilă prin reforma fiscală pe care o declanşează’, a arătat Winkler.
Vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a declarat, la rândul său, că partidul din care face parte susţine Codul fiscal aşa cum a fost votat în Parlament. ‘Noi vrem TVA de 19% (din 2016 – n.r.), impactul psihologic este unul foarte important, sunt antreprenor de 25 de ani, ştiu ce înseamnă asta’, a afirmat Cătălin Beciu.
Reprezentanţii partidelor parlamentare au avut joi o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis.
Săptămâna viitoare, Senatul şi Camera Deputaţilor sunt chemate în sesiuni extraordinare pentru a dezbate şi vota cererea de reexaminare pe Codul fiscal.
(Agerpres/FOTO arhivă caleaeuropeana.ro)