Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României
Publicat de , 16 iulie 2021, 06:32
Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru România, dar şi pentru alte state membre ale Uniunii, în mai multe domenii, între care: justiţie, drepturi sociale sau stabilitate financiară.
România este vizată de patru astfel de atenţionări transmise de Comisia Europeană şi are la dispoziţie două luni să introducă în legislaţia naţională prevederile solicitate de forul comunitar.
Prima scrisoare de punere în întârziere se referă la dreptul de a avea acces la un avocat şi a fost transmisă României şi altor cinci ţări. Lacunele identificate se referă la dreptul unei persoane reţinute în baza unui mandat european de a comunica cu persoane terţe, dar şi obligativitatea informării unui adult adecvat în cazul reţinerii unui minor.
A doua scrisoare pe care au primit-o 24 de state vizează respectarea dispoziţiilor în ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor, în special pe cele referitoare la combaterea fraudei şi a eludării normelor, accesul la informaţii şi cooperarea administrativă între ţările membre.
Al treilea avertisment vizează doar România, care trebuie să permită accesul anumitor întreprinderi eligibile la Ghişeul Unic al Uniunii în domeniul TVA.
Prin a patra atenţionare, de această dată un aviz motivat, Comisia cere autorităţilor din nouă ţări să comunice măsurile naţionale de transpunere a normelor Uniunii privind capacitatea de absorbţie a pierderilor şi de recapitalizare a instituţiilor bancare.
Procedura de infringement are următoarele etape, la care forul comunitar recurge atunci când un stat membru nu transpune în legislaţia naţională directivele europene, scrisoarea de punere în întârziere, avizul motivat şi, apoi, sesizarea Curţii de Justiţie. RADOR