Comisia Europeană: Autorităţile române ar comite un abuz dacă ar folosi Regulamentul General privind Protecţia Datelor împotriva libertăţii de expresie şi de informare
Publicat de , 12 noiembrie 2018, 18:23
Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) nu poate fi folosit împotriva libertăţii de expresie şi de informare, pentru că acest lucru ar fi un abuz, a declarat luni, în conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind demersul autorităţilor române în legătură cu dezvăluirile RISE Project în ancheta #TeleormanLeaks.
Jurnaliştii de investigaţie de la RISE Project au anunţat săptămâna trecută că au primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în care li se cere să îşi divulge sursele în cazul anchetei în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi să ofere informaţii despre toate datele pe care le deţin.
‘Dreptul la protecţia datelor personale nu este un drept absolut. Regulamentul General privind Protecţia Datelor, Articolul 85, menţionează clar că protecţia datelor trebuie să fie echilibrată şi să nu fie folosită împotriva libertăţii de expresie şi de informare’, a spus purtătorul de cuvânt al CE, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist privind demersul autorităţii naţionale de protecţie a datelor.
‘A folosi Regulamentul General privind Protecţia Datelor împotriva acestor alte două drepturi fundamentale ar fi un abuz clar asupra Regulamentului’, a adăugat el.
‘Prin urmare, este extrem de important ca autorităţile române să implementeze această obligaţie în legislaţia naţională pentru a oferi excepţii şi derogări, în special pentru a proteja sursele jurnaliştilor de puterea autorităţii naţionale de protecţie a datelor atunci când este necesar şi pentru a respecta libertatea de expresie şi de informare în legătură cu mass-media’, a atras atenţia Margaritis Schinas.
(Agerpres/FOTO rtv.net)