Comisia juridică a Senatului: Izolarea, dispusă pe durată limitată, proporţional cu situaţia de fapt care o determină
Publicat de , 15 iulie 2020, 13:20 / actualizat: 15 iulie 2020, 17:44
UPDATE – Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nedisciminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, a decis, astăzi, Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Potrivit unui amendament adus proiectului, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului. (Rador)
UPDATE, 15 iulie 2020, ora 13:23 – La Senat au fost reluate, nu cu mult timp în urmă, discuţiile din Comisia juridică pe tema proiectului de lege al carantinării şi izolării.
Dezbaterile au fost reluate din punctul în care au fost lăsate astă-noapte, târziu.
Astăzi ar urma să fie finalizate, iar proiectul ar putea primi votul plenului camerei superioare a Parlamentului.
Senatorii din Comisia juridică discută la această oră despre măsurile ce vizează detaşarea personalului medical pentru a se acoperi deficitul de resursă umană.
Senatorii vor ca detaşarea să se facă, în primă fază, pe bază de voluntariat, acolo unde nu vor fi cadre medicale se vor face şi detaşări obligatorii pe o perioadă de maximum 30 de zile.
La dezbaterile ce au început şi astăzi cu întârziere participă secretarul de stat Raed Arafat, dar şi Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Lucrările sunt conduse de senatorul PNL Iuliana Scântei.
Modificările asupra cărora senatorii au căzut de acord până acum vizează eliminarea articolelor ce prevedeau carantinarea bunurilor suspecte a fi contaminate.
De asemenea, s-a convenit ca persoanele asimptomatice să fie evaluate în spital timp de 48 de ore, iar apoi acestea să meargă în izolare la domiciliu timp de 14 zile.
Senatorii au mai decis că persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu sau în locaţia declarată, au obligaţia de a suporta cheltuielile de carantină în spaţiile special amenajate.
Parlamentari şi-au propus să finalizeze astăzi aceste dezbateri lungi cu un vot pe raportul final, pentru ca apoi, tot astăzi, în partea a doua a zilei, documentul să intre la vot final în plenul Senatului, care este for decizional. (Rador/FOTO radioiasi.ro)
Legea care reglementează carantina şi izolarea în situaţii de risc epidemic a împărţit clasa politică în două tabere. Preşeditele Klaus Iohannis şi Guvernul acuză PSD-ul că tergiversează adoptarea actului normativ, în timp ce social-democraţii spun că documentul transmis de executiv nu este bine întocmit.
Ţara are nevoie urgentă de această lege – a spus preşedintele Klaus Iohannis, făcând apel la parlamentari să finalizeze rapid dezbaterile. El a acuzat social-democraţii de tergiversarea discuţiilor, în condiţiile în care executivul a trimis documentul în regim de urgenţă în circuitul legislativ de mai bine de o săptămână.
Şeful statului consideră că legislativul va fi responsabil moralmente de îmbolnăvirea şi chiar moarte a zeci sau poate sute de români, întrucât privează guvernul de acest instrument foarte important.
Social-democraţii spun însă că textul primit de la executiv este prost şi preşedintele dă vina în mod inadmisibil pe ei pentru greşelile Cabinetului Orban.
Guvernul a primit toate pârghiile necesare pentru a controla pandemia de COVID-19, dar nu a gestionat bine situaţia, a spus preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îl critică pe şeful statului şi consideră că e lipsit de realism faptul că susţine proiectul de lege primit de la guvern. El spune că actul normativ va fi adoptată atunci când va avea o formă în care nu va mai reprezenta o ameninţare pentru români.
Guvernul se reuneşte mâine în şedinţă extraordinară pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă cu 30 de zile – au precizat surse guvernamentale.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)