Comisia specială reia dezbaterile asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind legile justiţiei
Publicat de gabrielarotaru, 12 noiembrie 2018, 08:50
Începe o nouă săptămână parlamentară. Comisia specială, condusă de social- democratul Florin Iordache, reia în această dimineaţă dezbaterile asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind legile justiţiei.
Premierul Viorica Dăncilă este invitată miercuri la Parlament în cadrul ‘Orei primului ministru’, la solicitarea PNL. Liberalii doresc să afle dacă guvernul se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale reprezentanţilor instituţiilor Uniunii Europene referitoare la schimbările aduse legislaţiei judiciare şi penale.
Tot miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor se aşteaptă o decizie asupra a celor două ordonanţe de urgenţă ale guvernului prin care se modifică legile justiţiei. Documentele se află pe masa de lucru a Comisiei parlamentare speciale condusă de social-democratul Florin Iordache. Actul normativ care prevede operaţionalizarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a fost deja adoptat de Comisie în forma redactată de guvern. Chiar astăzi urmează să fie finalizat şi raportul pentru ordonanţa de urgenţă prin care sunt amendate legile justiţiei. Săptămâna trecută, membrii Comisiei au decis cu voturile date de PSD şi ALDE, amânarea cu un an a prevederii referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor. Decizia a fost criticată de opoziţie.
Deputatul USR Stelian Ion: Ce facem acum, e adevărat că preîntâmpină o situaţie care ar putea fi dezastruoasă dar nici nu rezolvă definitiv problema. Intuiţia pe care o avem este că într-adevăr se creează o mare problemă. Veţi da acum o amânare de un an de zile urmând să intervenim iarăşi asupra textului.
Săptămâna aceasta încep şi dezbaterile din Comisiile de Specialitate ale Senatului asupra noii legi a pensiilor. Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, atrage atenţia asupra unor solicitări venite din partea sindicatelor care pun sub semnul întrebării aplicabilitatea legii.
Olguţa Vasilescu: Sunt câteva amendamente, unele nu ar ridica nici un fel de problemă, altele sunt cu impact bugetar foarte mare, ceea ce dacă ar trece de Parlament ar pune în pericol Legea pensiilor pentru că atunci când am lucrat la ea, împreună cu Ministerul de Finanţe, statul a pus un impact maxim pe care putea să îl suporte în perioada următoare.
Totodată, la Camera Deputaţilor se aşteaptă votul decisiv pentru proiectul de lege prin care sunt declasificate documentele formulate în baza hotărârii CSAT privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor. (Rador/ FOTO rador.ro)