Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat raport comun de admitere adupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră
Publicat de Andreea Drilea, 10 mai 2022, 19:48
Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat astăzi raport comun de admitere adupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
În cadrul şedinţei, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat că, prin adoptarea modificărilor la Legea offshore, se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime. În caz de criză energetică, se va asigura securitatea în aprovizionarea ţării, iar, după ce va produce mai mult decât va consuma, România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, a subliniat Virgil Popescu. Detalii despre dezbaterile din comisiile Senatului ne oferă reporterul RRA Alexandra Cristea.
Reporter: Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, spunea că legea presupune, printre altele, repartizarea profitului obţinut din aceste exploatări în proporţie de 40% către investitori şi 60% către statul român.
Radu Oprea: Avem rezerve de gaze în România, dar aceste gaze sunt ale românilor în momentul în care ele sunt la utilizatorul final. De aceea, avem nevoie să găsim acel echilibru între reprezentanţii cetăţenilor şi cei care reprezintă investitorii, astfel încât acest demers să poată fi realizat şi aceste molecule de gaze să ajungă la utilizatorul final.
Reporter: Din opoziţie, senatorii USR au depus mai multe amendamente, care însă nu au trecut de votul majorităţii. Unul dintre acestea este cel prin care veniturile obţinute din exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi urmat să meargă spre fondurile de pensii din pilonul II, iar administratorii acestora să le folosească pentru a investi mai departe în industria românească.
Cristian Bordei, senator USR: Sper ca forma finală în care va ieşi această lege să fie o formă în care să existe un echilibru între interesele statului, între interesele industriei şi interesele cetăţenilor, şi să nu avem o debalansare numai către stat, de exemplu, care are nevoie de bani şi sacrifică totul pentru asta.
Reporter: După votul de mâine din plenul Senatului, actul normativ merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
(Rador/Foto radioiasi.ro)