Comitetul de miniștri al Consiliului Europei, ”profund preocupat” de abrogarea recursului compensatoriu fără a oferi deținuților altă modalitate de compensare
Publicat de , 6 decembrie 2019, 19:30
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei este profund preocupat de abrogarea de către Parlamentul României a recursului compensatoriu şi de faptul că nu au fost oferite, în acelaşi timp, modalităţi de compensare care să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost prezent în aceste zile la Strasbourg pentru a explica situaţia.
În comunicatul oficial, Comitetul de Miniştri aminteşte de ‘vechile probleme structurale’ ale României cu suprapopularea închisorilor şi condiţiile de detenţie inumane şi degradante, dar şi că s-au obţinut progrese importante, mai ales în ceea ce priveşte reducerea supraaglomerării.
Strasbourgul anunţă că a luat notă de explicaţiile referitoare la efectele contraproductive ale recursului compensatoriu şi salută angajamentul guvernului de la Bucureşti de a elabora un plan comprehensiv de acţiune.
Ministrul Cătălin Predoiu este invitat ca în martie 2020 să prezinte comitetului aceste măsuri, precum şi un sistem de compensare în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu efect retroactiv, care să acopere toate cazurile similare aflate în prezent sau care ar putea fi aduse în atenţia CEDO.
Ministrul Cătălin Predoiu aprecia, la rândul lui, că discuţiile de la Strasbourg au fost dificile, dar pozitive.
El spune că i-a convins pe membrii Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să facă în loc recomandări.
Cătălin Predoiu a mers să discute cu oficialii CEDO după abrogarea în Parlament a recursului compensatoriu, măsură prin care mii de deţinuţi au ieşit mai devreme din închisori pe motiv că stăteau în condiţii improprii.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)