Congres PNL/ Ciucă: Avem o coaliţie stabilă; românii aşteaptă rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă
Publicat de Andreea Drilea, 10 aprilie 2022, 12:13 / actualizat: 11 aprilie 2022, 7:09
UPDATE – Premierul Nicolae Ciucă a declarat că românii aşteaptă de la coaliţia de guvernare, despre care a afirmat că este una stabilă, rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă.
‘Avem parlamentari şi miniştri liberali, avem o coaliţie stabilă împreună cu partenerii noştri – PSD şi UDMR – care susţin proiecte majore şi, împreună cu care, ne-am asumat implementarea reformelor şi modernizarea statului pentru binele cetăţeanului, nu pentru mize mici şi certuri sterile. Românii aşteaptă de la noi rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă’, a spus Ciucă, duminică, la Congresul extraordinar al PNL, unde este singurul candidat la funcţia de preşedinte.
El a vorbit despre faptul că traversăm o situaţie de criză continuă, doi ani de pandemie, creşterea preţurilor la energie şi gaze, la bunurile de consum, la carburanţi, creşterea inflaţiei şi criza de securitate generată de invazia ”ilegală şi neprovocată” a forţelor armate ruse în Ucraina.
‘Războiul din Ucraina a creat o criză umanitară pe care o gestionăm cum se cuvine. Sprijinim cetăţenii ucraineni care au intrat şi încă intră în ţara noastră, pentru ca aceştia să beneficieze de solidaritatea şi ospitalitatea românilor. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de provocare, dar generozitatea şi empatia românilor au impresionat pe toată lumea. Dragi români, vă mulţumesc, încă o dată! Am menţionat detaliile acestei crize pentru că avem responsabilitatea de a mobiliza toate resursele noastre pentru a apăra principiile fundamentale ale civilizaţiei occidentale din care facem parte: dreptul la viaţă, respectul demnităţii umane, libertatea. Trebuie să asigurăm stabilitatea economico-socială respectând valorile democratice, trebuie să asigurăm stabilitatea macro-economică investind în economie şi, nu în ultimul rând, trebuie să întărim securitatea naţională, consolidând instituţiile statului’, a afirmat premierul.
El a făcut apel către toate partidele politice democratice.
‘Fac un apel la toate partidele politice democratice să nu tolerăm în niciun fel degradarea democraţiei în România, să nu tolerăm atacurile la adresa valorilor care au stat la baza succesului aderării noastre la NATO şi integrării în Uniunea Europeană şi să respingem incitarea la ură şi violenţă’, a spus Nicolae Ciucă.
Acesta a transmis că România are cele mai solide garanţii de securitate, este membră a celei mai puternice alianţe politico-militare – Alianţa Nord-Atlantică şi este parte a celei mai mari familii – Uniunea Europeană.
‘Iar pentru noi, liberalii, parteneriatele strategice, în special cel cu Statele Unite ale Americii, reprezintă, alături de apartenenţa la NATO şi UE, coloana vertebrală a securităţii României. Toate acestea nu sunt negociabile pentru noi, liberalii. La fel cum nenegociabilă este garanţia noastră pentru statul de drept, pentru o justiţie independentă, pentru respectarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor civile’, a adăugat premierul.
El a subliniat necesitatea accelerării reformelor şi a închiderii Mecanismului de Cooperare şi Verificare – MCV, despre care a afirmat că nu se mai justifică.
‘De asemenea, aşteptăm cât mai repede o decizie pozitivă, pentru aderarea la Spaţiul Schengen, iar pentru aceasta ne bazăm şi pe sprijinul colegilor noştri din PPE’, a mai arătat Ciucă. AGERPRES
Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal se întruneşte, duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului preşedinte, premierul Nicolae Ciucă fiind singurul candidat la această funcţie.
Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.
Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.
‘Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România’, a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.
Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată ‘Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică’.
În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.
‘Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului’, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.
De asemenea, el vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.
‘Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul – şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative’, se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.
Alte obiective din document vizează o economie sănătoasă, bazată pe investiţii şi liberă iniţiativă, consolidarea României europene, susţinerea diasporei, eficienţa mecanismelor de partid.
‘Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (…) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese. Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (…) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice’, se mai arată în moţiune.
Nicolae Ciucă are în vedere şi întărirea capacităţii organizaţiilor PNL de a pregăti alegerile din anul 2024.
Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au avut termen până vineri, la ora 22,00, să analizeze şi să voteze moţiunea.
Conform unor surse liberale, noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.
Sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.
Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.
În acest context, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar al PNL, iar prim-vicepreşedintele Lucian Bode – secretar general interimar. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă