Consiliul Naţional al Elevilor solicită descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor, în funcţie de rata incidenţei la nivel local
Publicat de , 4 ianuarie 2021, 15:31
Consilul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, în condiţiile în care multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri la mia de locuitori.
Consiliul spune că a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară, iar majoritatea au transmis că şcoala online este obositoare şi ineficientă.
Reprezentanţii elevilor mai cer şi începerea discuţiilor privind organizarea examenelor naţionale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să se potă desfăşura la termen.
Până atunci, elevii şi preşcolarii mai au încă o săptămână de vacanţă, urmând ca lunea viitoare să reînceapă cursurile, tot în sistem online.
Felicia Mocanu a aflat cum li se par copiilor vacanţele în vremea pandemiei şi ce recomandări au psihologii pentru această perioadă.
Reporter: Aproximativ 3 milioane de elevi şi preşcolari sunt în vacanţa de iarnă, care are o durată de 19 zile. Din păcate, această vacanţă este diferită faţă de celelalte, deoarece din cauza situaţiei epidemiologice copiii nu au mai putut interacţiona, aşa cum se întâmpla de obicei, şi au încercat să îşi găsească acasă diverse activităţi cu care să îşi umple timpul. Cum este această vacanţă de iarnă pentru tine?
-: Fără sens, dar îmi găsesc activităţi fără să merg undeva anume: desenez, colorez, citesc, mai stau şi la calculator, îmi fac temele şi stau cu familia.
Reporter: Ce îţi lipseşte ţie cel mai mult în această vacanţă?
-: Prietenii şi colegii de la şcoală.
Reporter: Ce ai fi vrut să faci tu în mod normal, dacă n-ar fi fost pandemia?
-: Să mai îmi vizitez din când în când colegii, prietenii, familia şi pur şi simplu să merg la munte şi să mă distrez.
Psihologul Fabian Radu le recomandă părinţilor să petreacă cât mai mult timp alături de copii şi să realizeze împreună activităţi recreative.
Fabian Radu: Este foarte important ca părinţii să îi redirecţioneze către nişte activităţi plăcute, care pot fi folositoare pentru ei şi pentru dezvoltarea lor. Important ar fi să nu le dea tot timpul pe mână telefoane sau tablete să se joace şi să stea numai cu ochii în ecran, ci să îi îndrume şi către alte tipuri de activităţi creative sau educative, pe care le pot face cu ei sau odată ce le arată copiilor ce să facă, mai apoi aceştia să facă singuri activitatea respectivă.
Luni 11 ianuarie elevii şi preşcolarii vor reveni la cursuri, însă tot în sistem online, deoarece situaţia epidemiologică nu permite revenirea în sălile de curs, după cum a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)