Consiliul Național de Coordonare al PNL din 4 martie 2017
Publicat de Andreea Drilea, 4 martie 2017, 06:05
Consiliul Național de Coordonare al PNL se întrunește la 4 martie 2017, pentru a stabili calendarul alegerilor interne și modificările la statutul partidului, potrivit unui anunț al președintelui interimar al liberalilor, Raluca Turcan, din 27 februarie 2017. Precedenta reuniune a forului de conducere a PNL a avut loc la 8 octombrie 2016, când s-a validat decizia ca Alina Gorghiu să preia președinția unică a partidului.
Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, susține o conferință de presă la sediul PNL din Aleea Modrogan nr. 1; 2 martie 2017
Raluca Turcan a adăugat că liberalii preconizează încheierea alegerilor interne din partid până la data de 17 iunie și a alegerilor la nivelul județelor până la 2 mai 2017. Întrebată când ar putea avea loc Convenția Națională a PNL, în cadrul căreia se alege conducerea partidului, Raluca Turcan a precizat, la 25 ianuarie 2017: „Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, undeva în lunile mai-iunie „.
Raluca Turcan a preluat funcția interimar al PNL la 13 decembrie 2016, în urma demisiei fostei președinte interimare, Alina Gorghiu. Până în octombrie 2016, când s-a decis ca PNL să aibă o președinție unică, partidul avea doi copreședinți: Alina Gorghiu (din partea fostului PNL) și Vasile Blaga (din partea fostului PDL).
Alina Gorghiu a devenit președinte interimar al PNL, în cadrul BPN al partidului, din 18 decembrie 2014, preluând această funcție de la Klaus Iohannis care a fost ales președinte al României, la alegerile prezidențiale din 2/16 noiembrie 2014. La rândul său, Vasile Blaga a fost președinte al PDL în perioada 30 iunie 2012 — 26 iulie 2014.
***
Potrivit statutului PNL, Consiliul Național este organismul de conducere și decizie politică al partidului în perioada dintre Convențiile Naționale. Astfel, Consiliul Național poate adopta orice hotărâre de competența Convenției, cu excepția adoptării de noi moțiuni sau a unui nou statut. Consiliul Național adoptă hotărâri în prezența majorității membrilor, cu majoritatea voturilor exprimate.
Consiliul Național este format din membrii Colegiului Director Național (CDN), eventualii miniștri ai PNL, parlamentari și europarlamentari ai PNL, președinții de consilii județene, primarii sau viceprimarii, președinții organizațiilor județene de partid.
Convocarea ședințelor ordinare ale Consiliului Național de Coordonare este făcută de către Biroul Permanent Național, în timp ce ședințele extraordinare sunt convocate la cererea BPN, a președintelui partidului sau a cel puțin o treime din președinții Biroului Permanent Județean (BPJ).
În cazuri de urgență, Consiliul Național poate aduce modificări ale programului sau statutului partidului, cu obligația însă de a le supune ratificării Convenției Naționale.
Consiliul Național este, alături de Convenția Națională, Colegiul Director Național și Biroul Politic Național, unul dintre organismele de conducere a PNL la nivel național.
La rândul său, Convenția Națională se întrunește o dată la patru ani, la convocarea Consiliului Național.
Candidaturile pentru funcția de președinte al partidului se depun ca urmare a prezentării unui proiect de moțiune, orice membru al partidului putând candida dacă întrunește următoarele condiții: are o vechime în partid de cel puțin 5 ani, depune un proiect de moțiune, constituie un grup de promovare format din 35 de persoane, se menționează în statutul PNL, accesat pe site-ul http://pnl.ro/.
(Agerpres/FOTO arhivă ziuaconstanta.ro)