(UPDATE) Premierul Marcel Ciolacu a anunţat un plan amplu de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice
Publicat de gabrielarotaru, 2 august 2023, 16:23
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat astăzi un plan amplu de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice.
Printre acestea se află micşorarea numărului de funcţii de conducere, a secretarilor de stat, comasarea unor instituţii sau plafonarea la 10.000 de lei brut a nivelului salariilor până la care se vor acorda vouchere de vacanţă.
Pachetul de măsuri a fost discutat la Ministerul Finanţelor.
Pachetul de măsuri pe partea de cheltuieli bugetare ce se doreşte a se aplica pentru reducerea deficitului bugetar vizează, printre altele, reducerea funcţiilor de conducere din instituţiile publice de la 12% la maximum 8% din numărul angajaţilor, adică cu 30%, reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat şi funcţii asimilate cu 20%, plafonarea veniturilor până la care se pot acorda vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană, comasarea unor instituţii publice cu atribuţii similare sau desfiinţarea funcţiilor vacante din aparatul bugetar. Se vor introduce, de asemenea, normative de cheltuieli de personal, de diurnă, transport, cazare sau de utilizare a telefoniei mobile pentru companiile publice, instituţii publice sau instituţii autonome în subordinea Parlamentului.
Marcel Ciolacu: Sunt măsuri care au efecte imediate şi efecte indirecte, cum sunt cele cu 200.000 de locuri vacante, unele bugetate, altele nebugetate. Sunt plafoane în ceea ce privesc sporurile. Nu putem avea sporuri mai multe decât salariul de bază, nu putem avea pensii speciale mai mari decât ai avut veniturile. Mai mult, să te şi pensionezi la 42-45 de ani.
Măsurile pe partea de venituri vor fi discutate miercurea viitoare, tot la Ministerul Finanţelor, împreună cu rectificarea bugetară, dar şi cu decizii în vederea reducerii evaziunii fiscale şi digitalizării sectorului public.
(RADOR)
Continuă discuţiile în coaliţie pentru stabilirea măsurilor fiscale prin care deficitul bugetar să fie redus.
Sunt aspecte în care social-democraţii şi liberalii au abordări diferite, cum ar fi impozitul de 1% pe locuinţele de lux şi în cazul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. În ansamblu, se urmăreşte tăierea unor cheltuieli bugetare de şase miliarde de lei şi, în egală măsură, creşteri de taxe de şase miliarde de lei. Comasări de instituţii, reduceri de consilieri, scăderea indemnizaţiilor se numără printre măsurile avute în vedere şi despre care vor discuta, din nou, astăzi, premierul Marcel Ciolacu, social-democrat, şi Marcel Boloş, ministrul liberal al finanţelor.
În spaţiul public a apărut pe surse un draft de ordonanţă potrivit căruia scutirea de impozit pentru IT-işti ar urma să se aplice pentru salariile de până la zece mii de lei brut, iar microîntreprinderile care realizează venituri de peste trei sute de mii de lei ar putea plăti un impozit de trei procente din venituri. Oficial, nu este anunţat încă pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Social-democraţii şi liberalii au agreat să existe două valori pentru TVA – de 9 şi 19%. Singura excepţie la propunerea liberalilor este menţinerea cotei de cinci procente pentru cărţi şi manuale. Între timp, pachetul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului a fost deja convenit, printre măsuri fiind eliminarea celor două sute de mii de posturi bugetare vacante, reducerea funcţiilor de conducere în sistemul public, plafonarea indemnizaţiilor de conducere la instituţiile de stat şi actualizare redevenţelor cu rata inflaţiei. De asemenea, numărul secretarilor de stat va fi redus cu cel puţin 20%, vor exista comasări şi desfiinţări de instituţii şi va fi redus numărul de consilieri. În plus, tichetele de vacanţă vor fi acordate doar bugetarilor cu salarii lunare de maximum zece mii de lei brut. Potrivit liderilor coaliţiei de guvernare, aceste măsuri vor aduce o economie la buget de aproximativ şase miliarde de lei, până la finalul anului. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)