Contrabanda cu ţigarete a scăzut în România în perioada pandemiei (cercetare)
Publicat de Andreea Drilea, 3 septembrie 2020, 13:40
Nivelul pieţei negre a ţigaretelor se situează în România la 7,7% din totalul consumului, în scădere faţă de 12,1%, cât s-a înregistrat la începutul anului, înainte de declararea pandemiei, relevă ultimele date ale companiei de cercetare Novel Research.
‘În majoritatea regiunilor ţării, nivelul comerţului ilicit cu ţigarete a scăzut, conform datelor prelucrate în perioada martie – iulie. Doar în regiunea centru contrabanda creşte cu 1,5 p.p. (puncte procentuale – n. r.) până la 1,8%, iar în sud-est cu 0,4 p.p. până la 4,9%. Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 22,5%, cu toate că se află în scădere cu 7,1 p.p. faţă de ianuarie 2020’, a declarat Marian Marcu, directorul general al Novel Research.
Potrivit acestuia, din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea ‘cheap whites’ creşte cu 19,7 p.p., până la 51,8%, iar Moldova scade semnificativ cu peste 18 p.p., până la 9,7%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,3 p.p. înregistrând un nivel de 5,1%, iar Serbia rămâne relativ constantă, cu 0,6%).
‘Această scădere a pieţei negre are loc într-un context special, cel al restricţiilor de circulaţie impuse la graniţe după declanşarea pandemiei. Ne bucură însă faptul că Strategia Naţională de Apărare a Ţării 2020-2024 recunoaşte contrabanda ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Sperăm să vedem un plan de acţiuni concrete care să permanentizeze scăderea pieţei negre, pentru că mai puţină contrabandă înseamnă mai mulţi bani la bugetul statului şi mai puţină criminalitate organizată. În 2019, pe fondul unei scăderi similare, British American Tobacco a plătit peste 9 miliarde de lei la bugetul de stat, în creştere cu 19% faţă de anul precedent’, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, British American Tobacco.
La rândul său, Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications JTI România, Moldova şi Bulgaria subliniază că predictibilitatea fiscală şi scăderea contrabandei au determinat creşteri ale vânzărilor legale şi, implicit, ale taxelor virate la buget, tutunul devenind cel mai solid contribuabil.
‘Am dovedit că suntem o industrie rezilientă, pe care statul se poate baza în perioadele dificile. Pe toată durata pandemiei am continuat să muncim şi să plătim salarii angajaţilor noştri. Potrivit ultimei execuţii bugetare anunţate, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au avut o creştere de 12,6% an/an. Ne îngrijorează, însă, nivelul deficitului şi sperăm că autorităţile nu vor decide să-i împovăreze tot pe cei care trag. Totodată, se prefigurează un context extern nefavorabil, pentru că autorităţile din Moldova au dat liber la import de ţigarete fără taxe unor firme din Transnistria, cantităţi considerabile cu această destinaţie tranzitând în această perioadă România, unde probabil că se vor întoarce sub formă de contrabandă’, susţine Gilda Lazăr.
Alexandra Olaru, director external affairs, Philip Morris România, spune că scăderea contrabandei reflectată de Novel este cea mai semnificativă de până acum, din 2008 de când compania de cercetare realizează studiul.
‘Aceasta pentru că şi perioada pe care o traversăm este fără precedent. De aceea, trebuie menţionat că această tendinţă de reducere a pieţei negre se poate schimba odată cu revenirea la normal a vieţii sociale, situaţie care trebuie avută în vedere de factorii de decizie în materie de politici fiscale şi legislaţie, precum şi de autorităţile de aplicare a legii ‘, a spus ea.
Şi Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution România, consideră că aceste luni de restricţii au făcut mult mai dificil traficul ilegal, dar, cu toate acestea, autorităţile de aplicare a legii au continuat să depisteze cantităţi semnificative de ţigarete de contrabandă, să facă percheziţii şi să destructureze grupări de crimă organizată.
‘În această perioadă de pandemie, lucrătorii vamali au continuat să-şi facă datoria. Ca urmare a acţiunilor derulate, în colaborare cu autorităţile naţionale şi instituţiile internaţionale cu competenţe în combaterea contrabandei, am reuşit să contribuim semnificativ la scăderea comerţului ilegal, notată de compania de cercetare Novel. Vom continua să depunem eforturi susţinute pentru combaterea traficului ilegal cu produse accizabile (…) Vom continua, de asemenea, parteneriatele cu mediul de afaceri onest’, a declarat şeful Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.
Ţigaretele sunt cele mai traficate produse la graniţele ţării, iar în primele şase luni ale anului 2020 au fost reţinute peste un milion pachete ţigări, cu o valoare de aproximativ 13,1 milioane lei , fiind identificate şi destructurate 5 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 28 de persoane, arată şeful Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.
La rândul său, comisarul-şef de poliţie Aurel Dobre a subliniat că zeci de grupuri infracţionale au fost destructurate de Poliţia Română şi peste 34 de milioane de ţigarete de contrabandă şi 16.000 kilograme de tutun au fost confiscate de poliţişti numai în ultimele 7 luni.
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de Apărare a Ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
Sectorul tutunului este cel mai solid contribuabil la bugetul de stat.
România este al treilea producător european de ţigarete. În primele cinci luni ale anului, exporturile de tutun şi ţigarete au crescut cu peste 185 milioane de euro, iar valoarea totală a exporturilor de tutun brut şi prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, tutunul având o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României de aproape 600 de milioane euro.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)