COP27/Iohannis: România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de UE în ce priveşte limitarea schimbărilor climatice
Publicat de Andreea Drilea, 7 noiembrie 2022, 17:50
România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice şi angajamentul comun al statelor membre de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) care are loc în Egipt la Sharm El-Sheikh.
‘România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice şi angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră. Trebuie să asigurăm o tranziţie climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiţii în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi şi crearea de locuri de muncă. În plus, accesul la energie la preţuri accesibile poate fi asigurat prin investiţii în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon, în reţele energetice reziliente şi prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile. Costul lipsei de acţiune în domeniul climei depăşeşte cu mult costul acţiunii. Schimbările climatice generează pierderi şi daune economice şi non-economice în întreaga lume’, a spus şeful statului.
El a subliniat că războiul de pe continentul european care are efecte globale, insecuritatea energetică, penuria alimentară şi instabilitatea economică nu ar trebui să distragă atenţia de la schimbările climatice.
‘Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esenţială pentru abordarea multora dintre aceste provocări şi pentru protejarea bunăstării generaţiilor prezente şi cele viitoare. Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecinţe asupra sănătăţii umane, a naturii şi a economiei’, a precizat Iohannis.
Preşedintele a arătat că România s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicaţii negative asupra alimentării cu apă, a producţiei hranei şi a generării de electricitate.
‘Eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creşterea rezilienţei atât a societăţilor, cât şi a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice’, a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a transmis că cei mai puternici aliaţi în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetăţenii.
‘Trebuie să îi pregătim şi să le dăm putere pentru a face faţă acestei lupte’, a declarat Iohannis.
El a arătat că tinerii din România sunt foarte motivaţi să acţioneze în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru toată lumea o sursă de inspiraţie.
‘Cred cu tărie în puterea educaţiei de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educaţie şi de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice şi să îi înzestreze pe cetăţenii noştri, în special pe tineri, cu competenţele necesare într-o economie şi o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon’, a mai spus şeful statului român.
Preşedintele Klaus Iohannis participă luni şi marţi, la Sharm El-Sheikh, la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)