Copiii, în special cei din ciclul primar, au resimţit puternic efectul negativ al izolării din ultimul an
Publicat de , 18 iunie 2021, 08:44
Copiii, în special cei din ciclul primar, au resimţit puternic efectul negativ al izolării din ultimul an, potrivit unui raport realizat de instituţia Avocatului Poporului privind impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătăţii mintale a copiilor.
Chiar şi după reluarea şcolii cu prezenţă fizică, efectele perioadei de izolare sunt prezente. Una dintre soluţii ar fi creşterea numărului de consilieri şcolari.
Raportul relevă experienţele trăite de copii şi adolescenţi în perioada pandemiei de COVID-19: şcoli închise, evenimente anulate, lipsa interacţiunii zilnice cu membrii familiei, cu prieteni, cu colegi, izolarea, incertitudinea au impact negativ asupra sănătăţii lor mintale şi consecinţe dăunătoare de durată asupra dezvoltării cognitive, emoţionale, comportamentale. În plus, învăţământul online impersonal şi distant a antrenat dificultăţi de a performa.
Consilier Cornelia Cor: Unul din trei copii s-a confruntat cu stări de anxietate, având nevoie de consiliere şi de asistenţă psihoemoşională, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând chiar spre consecinţe deosebit de grave, tentative de suicid.
Specialiştii Avocatului Poporului s-au confruntat cu lipsa datelor la nivel naţional al instituţiilor de profil. Ei au constatat că accesul la servicii medicale de specialitate – psihiatrie pediatrică – este unul limitat, numărul medicilor de profil este redus, doar 260 de medici cu această specializare la nivel naţional. Doar 22 de centre de sănătate mintală pentru copii funcţionează în România, iar în judeţele Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Sălaj şi Vrancea ele nu există.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)