Coronavirus/Orban: Am solicitat atenţie sporită privind transportul public
Publicat de , 17 iulie 2020, 17:03
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că a solicitat Poliţiei Rutiere şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) să intensifice controalele privind transportul public în cadrul localităţilor, intra şi interjudeţean, dar şi privind transportul asigurat pentru angajaţii unor companii, având în vedere că s-au constatat focare de COVID-19 ca urmare a modului în care acesta este organizat.
Şeful Executivului a avut, la sediul MAI, o videoconferinţă cu prefecţii şi cu şefii instituţiilor implicate în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.
‘Le-am solicitat o atenţie sporită pe transportul public, atât transportul public în localităţi, cum este transportul cu metroul, transportul cu tramvaiul, cu troleibuzul, cu autobuzul, cât şi pe transportul intrajudeţean, interjudeţean, dar şi pe transportul asigurat pentru angajaţii unor companii, pentru că am constatat, în mai multe situaţii, că avem nişte focare care nu se datorează companiilor şi muncii angajaţilor în companiile respective, ci se datorează modului în care este organizat transportul spre serviciu, de acasă la serviciu şi de la serviciu acasă. Am solicitat o concentrare din partea Poliţiei de circulaţie, a ISCTR către aceste entităţi care asigură transportul public, astfel încât să respectăm regulile‘, a afirmat Orban.
El a explicat că la ora actuală autorităţile pot aplica amenzi şi au şi posibilitatea de a suspenda sau de a anula autorizaţii de funcţionare pentru entităţi persoane juridice care nu respectă regulile de protecţie sanitară.
‘Am avut o analiză privitoare la strategia de efectuare a controalelor, în care le-am solicitat să efectueze controale în locurile unde există cel mai mare risc epidemiologic şi de unde avem informări sistematice atât pe baza informărilor prin telverde – există un telverde pus la dispoziţia cetăţenilor, cât şi prin alte informaţii pe care le avem de la cetăţeni să concentreze acţiunile de control şi resursele umane spre acele locuri unde există cele mai mari încălcări’, a completat prim-ministrul.
Premierul Ludovic Orban a mai anunţat, vineri, că a solicitat responsabililor din sistemul medical, şefilor Direcţiilor de sănătate publică să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate cu COVID-19 care s-au externat la cerere din spitale şi cu cele de contact pentru a putea emite deciziile de tratare şi izolare la domiciliu odată cu intrarea în vigoare, săptămâna viitoare, a Legii privind carantinarea şi izolarea.
‘Le-am solicitat să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate persoane de contact, pentru care să pregătească, deja, în avans, măsurile de … deciziile de stabilire a izolării la domiciliu pe perioadă de 14 zile. Practic, le-am solicitat să se pregătească pentru momentul intrării în vigoare (a Legii privind carantina şi izolarea – n.r.), adică marţi, astfel încât, ei, deja, să aibă baze de date şi pregătite inclusiv din punct de vedere al sistemelor informatice şi al posibilităţii de a emite, într-un timp cât mai rapid, decizii‘, a declarat Orban, după videoconferinţa de la sediul MAI cu prefecţi şi cu şefii instituţiilor implicate în combaterea epidemiei de COVID-19.
Prim-ministrul a precizat că va mai organiza o videoconferinţă şi va avea şi o întâlnire, luni, cu Colegiul Ministerului Sănătăţii, pentru a detalia toate măsurile care trebuie luate.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)