Costurile cu tratamentul de recuperare medicală în străinătate pentru pacienţii cu arsuri grave, asigurate de MS
Publicat de Andreea Drilea, 29 aprilie 2021, 17:18 / actualizat: 29 aprilie 2021, 19:32
Ministerul Sănătăţii acoperă costurile pentru tratamentul de recuperare medicală în străinătate pentru pacienţii cu arsuri grave, iar pentru pacienţii adulţi dependenţi de însoţitori costurile de transport şi cazare vor fi asigurate tot din bugetul acestei instituţii, potrivit Ordinului de modificare şi completare a Ordinului nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, semnat joi de ministrul Ioana Mihăilă.
‘Pacienţii cu arsuri severe, care au fost transferaţi în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum şi dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare. Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienţi în ordin şi putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente şi pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măşti de silicon, folii şi geluri de silicon, care până acum nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătăţii’, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, potrivit unui comunicat remis joi presei.
Conform noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii asigură costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienţilor cu arsuri grave, precum şi pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală, profilaxiei şi tratamentul sechelelor cicatriceale postcombustionale, până la încheierea perioadei de recuperare şi evoluţie a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist şi a comisiei teritoriale de specialitate.
Totodată, MS asigură şi costurile controalelor medicale periodice pentru pacienţii care au beneficiat de finanţarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, potrivit noilor prevederi, în cazuri excepţionale impuse de natura şi gravitatea bolii, pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni foarte grave, care sunt dependenţi de prezenţa unui însoţitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceştia să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar suma necesară pentru cazare şi transport pentru persoana însoţitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat anual şi trimestrial cu această destinaţie.
‘Pentru pacienţii cu vârstă cuprinsă între 0 şi 18 ani, prezenţa unui însoţitor este obligatorie. Anterior, aceste costuri erau suportate de însoţitor, cu excepţia cazurilor în care bolnavul avea vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani. Ordinul ministrului Sănătăţii urmează să fie publicat în Monitorul Oficial’, afirmă sursa citată. AGERPRES