Costurile tot mai mari de producţie ar putea afecta grav piaţa farmaceutică
Publicat de gabrielarotaru, 20 octombrie 2022, 13:59
Specialiştii avertizează: costurile tot mai mari de producţie ar putea afecta grav piaţa farmaceutică.
Condiţiile economice actuale ar putea duce la dispariţia mai multor medicamente considerate ieftine, acelea care sunt numite generice şi sunt produse după patentul celor originale. Mai multe astfel de medicamente sunt deja dificil de procurat, iar pentru unele dintre ele nu există înlocuitor.
Pe lângă faptul că preţul unor medicamente generice este mai mic decât al celor originale, preţul acestor produse este implicat în procesul de decontare al medicamentelor compensate.
Astfel, în cadrul unei grupe de medicamente pentru o anumită boală, statul suportă un procent din preţul cel mai mic şi dacă medicamentul este pe piaţă, pacientul nu scoate foarte mulţi bani din buzunar, dar dacă medicamentul dispare, suma pe care pacientul trebuie să o plătească va creşte proporţional cu diferenţa dintre preţul cel mai mic şi preţul următorului medicament existent pe piaţă.
Autorităţile cunosc acest proces, însă spun că schimbările nu se pot face peste noapte şi că nu se poate face o diferenţiere în funcţie de preţ.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu: O apreciere valorică că este scump, că este ieftin este o chestiune de accesibilitate şi de câte resurse ai. Dacă eşti un sistem de sănătate modern, cu finanţări importante, care îţi permiţi să susţii partea de cercetare şi dezvoltare, tot procesul de inovaţie, evident că medicamente scumpe nu sunt chiar atât de scumpe, din moment ce ţi le permiţi. Pe partea cealaltă, dacă este un sistem de sănătate care se confruntă cu multe dificultăţi, în care mai există multe imperfecţiuni, ai resurse limitate, pe care trebuie să le gestionezi foarte înţelept.
Andrei Baciu consideră că în final, totul se rezumă la nevoile pacienţilor. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)