Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui
Publicat de Andreea Drilea, 15 aprilie 2023, 07:53
Pentru toți creștinii ortodocși, astăzi, se încheie Săptămâna Patimilor, iar la miezul nopții este marcată Învierea. Ortodocșii prăznuiesc, astăzi, îngroparea trupească a Mântuitorului.
Marele ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, părintele Dosoftei Șcheul a adăugat că azi se sfințește „mielul pascal”: ”Sâmbăta cea Mare când este rostită sfânta Liturghie a Sfântului Vasile. În cadrul acestei liturghii noi sfințim mielul pascal, adică pâinișoare special făcute și stropite cu sfânta agheasmă și cu un picuț de vin, care le iau credincioși atât în aceeași zi de sâmbătă după liturghi, cât și noaptea de Paște și urmează ca la miezul nopții să programăm Sfânta Înviere a Domnului în afara bisericii. În cazul nostru, aici, pe treptele catedrale, unde vom face de la 12 noaptea împreună cu ÎnaltPreaSfințitul proclamarea Învierii, până la orele 1:00 Utrenia și apoi, în continuare, Sfânta Liturghie până în jurul orelor 2:30, aproape de ora 3:00.”
În bisericile din arhiepiscopia Iașului Slujbele de Înviere vor fi oficiate în fața credincioșilor, în spații deschise, și ulterior liturghia va avea loc în biserici.
Către ora 21 se estimează că va ajunge la Catedrala Mitropolitană Sfânta Lumină care ulterior va fi trimisă în parohii.
Marele ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, părintele Dosoftei Șcheul: ”Sfânta Lumină care vine de la Ierusalim la București cu o aeronavă specială și apoi un delegat special de la noi care pleacă și o va primi de acolo, de la aeroport și apoi noi o vom primi în jurul orelor 20:00 – 20:30 aici la noi, pe Aeroportul de la Iași, apoi o vom aduce în Catedrală. De aici va fi împărțită tuturor preoților din Iași și din împrejurimi, tuturor monarhilor de la mănăstirile ieșene care vor dori să ia această Sfântă Lumină și s-o împartă la miezul nopții, tuturor credincioșilor.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)