CSAT a decis îmbunătăţirea legislaţiei privind securitatea cibernetică
Publicat de , 28 septembrie 2016, 07:23
UPDATE, 28 septembrie, Ora 8:50 – Consiliul Suprem de Apărare a ţării a decis marţi, 27 septembrie, că brigada multinaţională a NATO va funcţiona la Craiova şi va fi constituită pe baza Brigăzii a 2 – a Infanterie „Rovine”, care-şi are garnizoana în acest oraş.
Preşedintele Klaus Iohannis nu a dat detalii despre stadiul negocierilor cu alte state care ar putea participa la acest mecanism comun de apărare, în contextul în care până acum, alături de România, şi-au anunţat contribuţia la brigada multinaţională Polonia şi Bulgaria.
„Noi credem că în cursul anului 2017 vom fi în situaţia în care să declarăm capacitatea iniţială a acestei brigăzi, deci să ştim cine participă, cu ce efective participă şi să pornească organizarea şi, în varianta cea mai optimistă, în 2018, această brigadă va fi funcţională. Deci la capacitate nominală„, a declarat după reuniunea CSAT păreşedintele Klaus Iohannis.
Şi situaţia industriei de apărare a fost analizată de membrii CSAT, care au stabilit că este nevoie de reorganizarea Companiei Naţionale „Romarm” pentru a deveni un partener serios al investitorilor străini.
CSAT a mai decis elaborarea unei strategii pe termen mediu şi lung pentru ca relaţia dintre România şi Republica Moldova să devină mai bună şi mai performantă.
Preşedintele României a mai spus că este nevoie de o îmbunătăţire a cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice şi că executivul va finaliza proiectul de lege până la sfârşitul anului.
27 septembrie – Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în care se discută teme precum sistemul de sănătate, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, cu implicații naționale, evaluarea nivelului de securitate cibernetică în cazul instituțiilor publice și măsurile cu primire la imigranți, a început marți la Palatul Cotroceni.
Ordinea de zi a ședinței CSAT cuprinde următoarele puncte: implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, cu implicații la nivel național, evoluțiile din Orientul Mijlociu și implicații pentru România, principalele măsuri necesare pentru înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale generate de un aflux masiv de imigranți, precum și pentru prezervarea climatului de ordine și siguranță publică.
Totodată, pe ordinea de zi vor fi și discuții despre situația operatorilor din industria de apărare, evaluarea nivelului de securitate cibernetică în cazul instituțiilor publice din România, constituirea și operaționalizarea Brigăzii multinaționale pentru dezvoltarea și consolidarea elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate, avansate, sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor.
Ședința CSAT, condusă de președintele Klaus Iohannis, este una ordinară. La finalul reuniunii CSAT, vor fi declarații de presă.
Din CSAT fac parte și premierul Dacian Cioloș, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Justiției, Raluca Prună, ministrul Economiei, Costin Borc, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, directorul SRI, Eduard Hellvig, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ion Oprișor, secretarul CSAT Mihai Șomordolea.
Generalul Silviu Predoiu îl înlocuiește pe Mihai Răzvan-Ungureanu, după ce acesta a demisionat de la șefia SIE.
Ultima ședință a Consiliului a avut loc pe 26 iulie.
(agerpres/ FOTO stirileprotv.ro)