CSM discută propunerile legislative de modificare a Legilor Justiţiei
Publicat de Andreea Drilea, 9 noiembrie 2017, 10:46
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute joi propunerile legislative de modificare a Legilor Justiţiei primite de la Camera Deputaţilor.
Potrivit ordinii de zi publicată pe pagina de internet a CSM, Plenul urmează să analizeze propunerile legislative pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Cu o săptămână în urmă, CSM anunţa că a primit de la Camera Deputaţilor o solicitare pentru avizarea, până pe 9 noiembrie, a celor trei propuneri legislative privind modificarea şi completarea Legilor Justiţiei, precizând că acestea vor fi transmise pentru consultare instanţelor şi parchetelor.
Marţi, Adunarea Generală a procurorilor din DIICOT a votat cu o largă majoritate împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, unul dintre motivele invocate fiind ‘incoerenţa’ procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor.
‘Astăzi (7 noiembrie – n.r.), a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în urma votului rezultând că larga majoritate a procurorilor s-au pronunţat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii. Atât în cadrul procesului de consultare premergător, cât şi în Adunarea Generală au fost exprimate numeroase opinii cu privire la sensul modificărilor propuse la Legile Justiţiei şi la metoda urgentă de legiferare promovată’, a anunţat DIICOT.
Miercuri, DNA a transmis că, în lipsa unei consultări a magistraţilor şi a unor studii de impact, se impune respingerea ‘în bloc’ a proiectelor de modificare a Legilor Justiţiei, prin acordarea de către CSM a unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ.
‘Având în vedere propunerile legislative depuse la Camera Deputaţilor pentru modificarea şi completarea Legilor Justiţiei (Statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea pentru organizarea judiciară, Legea privind CSM), la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au formulat şi au transmis la CSM un punct de vedere. Astfel, în principal, procurorii anticorupţie apreciază că, faţă de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraţilor, fără o expunere de motive corespunzătoare şi fără studii de impact, se impune o poziţie fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ’, preciza un comunicat al DNA.
(Agerpres/FOTO arhivă cotidianul.ro)