Cuc, după protestul feroviarilor: Vor fi creşteri de salarii, avem bani prinşi în buget
Publicat de , 11 aprilie 2019, 15:32 / actualizat: 11 aprilie 2019, 16:43
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi, la Arad, cu privire la protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar, că vor avea loc creşteri salariale, fiind prinşi bani în buget.
‘Vor fi creşteri de salarii la CFR. Avem prinşi bani în buget. Sunt oameni care lucrează foarte mult, în condiţii grele’, a spus Răzvan Cuc, care nu a precizat care va fi cuantumul majorărilor.
Ministrul a adăugat că a avut deja discuţii cu feroviarii, cărora le-a cerut ca CFR ‘să formeze un grup (în fiecare regională – n.r.) care să lucreze în regie proprie pe anumite tronsoane de cale ferată pentru ridicarea restricţiilor’.
Aproximativ 1.000 de sindicalişti din toată ţara din sectorul feroviar au protestat, joi, în faţa Ministerului Transporturilor, cerând condiţii decente de muncă, investiţii şi reorganizarea căii ferate şi promovarea Statutului feroviarului, avertizând, de asemenea, că în vară s-ar putea ajunge chiar la grevă generală.
‘Cerinţele noastre sunt mari, suntem conştienţi că nu se poate. Poate că noi am dori o majorare de 40% – 50%, dar este posibil dacă obţinem şi un 15 – 20% , să semnăm un Contract colectiv de muncă, este posibil să nu semnăm. Acum noi aşteptăm şi mandatul membrilor noştri din teritoriu, că până la urmă ei decid. Un mecanic de locomotivă care este cel mai bine plătit din sistem are salariu de încadrare de 2.380 lei după 30 de ani de muncă, în prag de pensie, la care se adaugă sporurile în funcţie de activitate – ore de noapte, cap de secţie, prime festive. El poate ajunge la un brut de maximum 5000 de lei. Dând jos 42,5%, rămâne cu 2000 şi ceva până în 3000 de lei salariu. Ori, un mecanic de locomotivă în decembrie ’89 rămânea în mână cu 5000 de lei la lichidare. Ceilalţi feroviari sunt plătiţi mai prost decât mecanicul de locomotivă’, a declarat Iulică Măntescu, preşedintele Alianţei Federaţiilor Tehnice Feroviare.
În ceea ce priveşte Statutul feroviarului, acesta a precizat că au fost organizate trei întâlniri succesive la comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, însă ‘toată lumea ne spune că nu avem dreptul să avem coeficienţi de ierarhizare în această lege şi să-i prindem în contractele colective de muncă’.
În opinia lui Iulică Măntescu, pentru a aduce infrastructura feroviară la un nivel adecvat sunt necesare investiţii în valoare de peste 100 de miliarde de lei.
Totodată, feroviarii solicită reorganizarea căii ferate şi reunirea celor 3 companii, CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă.
‘Nu putem să stăm în sistemul de organizare actual care a fost făcut greşit în 1998. Fac referire că trebuie să ne reorganizăm tip holding, aşa cum sunt şi spaniolii, cum sunt şi nemţii şi polonezii şi multe state din Europa şi căile ferate performează. Dacă vrem să avem o cale ferată performantă în viitor, trebuie să începem cu reorganizarea căii ferate. Să se facă o singură companie, vom vedea’, a mai afirmat liderul sindical.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)