Curtea Constituţională a amânat pentru 18 ianuarie dezbaterea sesizării Guvernului la legea privind conversia creditelor în franci elveţieni.
Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2016, 08:38 / actualizat: 23 noiembrie 2016, 12:14
UPDATE ora 13:00 – Curtea Constituţională a amânat pentru 18 ianuarie dezbaterea sesizării Guvernului la legea privind conversia creditelor în franci elveţieni.
Executivul consideră că documentul acţionează retroactiv şi încalcă, astfel, Legea fundamentală, dar a avizat proiectul în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, cum ar fi un grad de îndatorare şi un plafon. Acest punct de vedere a fost transmis Camerei Deputaţilor înaintea adoptării proiectului. Guvernul a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice, cu credite de până la 150.000 de euro, echivalent în franci elveţieni, şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără să ţină seama de opinia Executivului.
Ştirea iniţială
Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Guvernul a contestat în urmă cu aproximativ o lună la Curte proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.
Premierul Dacian Cioloş preciza la acea dată că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.
‘Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus – care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau… Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele’, declara Dacian Cioloş.
Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie.
Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.
La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.
Tot miercuri, Curtea analizează sesizări ale Executivului privind neconstituţionalitatea Legii pentru aprobarea OUG 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere şi a Legii pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr.62/2011.
Alte două sesizări vizează acte normative care aduc modificări şi completări Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 nr.341/2004.
(Rador, Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)