Curtea de Apel Bucureşti a decis ca alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin
Publicat de , 15 aprilie 2016, 17:16
UPDATE, ORA 17:50 PNL ia act de decizia Curţii de Apel Bucureşti de a refuza transmiterea către Curtea Constituţională a sesizării de neconstituţionalitate depusă cu privire la organizarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin şi anunţă că în acest caz va folosi instrumentul recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termenul prevăzut de lege.
‘Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând şi să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societăţii româneşti. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ’, susţin liberalii într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obţinerea unui răspuns clar din partea singurei instituţii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituţională, cu privire la situaţia permisă în acest moment de legea electorală.
‘Un primar poate obţine mandatul cu votul unei minorităţi şi să-l exercite în pofida neîncrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care şi-au exprimat opţiunea. Astfel, situaţia în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puţin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne ridică semne de întrebare îndreptăţite asupra legitimităţii şi reprezentativităţii acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obţine un răspuns îndreptăţit asupra constituţionalităţii ori a neconstituţionalităţii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată’, se arată în comunicatul PNL.
PNL menţionează că a avut la bază atât argumentele constituţionale menţionate, dar şi cele procedurale folosite şi cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizării adresate Curţii Constituţionale privitoare la o ordonanţă de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie într-un singur tur de scrutin.
De asemenea, instanţa a respins solicitarea PNL de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, însă decizi nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
‘Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, ca inadmisibilă. Respinge cererea în anularea HG nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016 ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare, în ceea ce priveşte soluţia data cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, respectiv în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte soluţia dată fondului cauzei, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi depusă la prezenta instanţă, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal’, se arată în decizia instanţei.
În cadrul procesului desfăşurat, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, un avocat care reprezintă PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituţională, în vederea discutării excepţiei de neconstituţionalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: ‘Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate’. În opinia sa, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfăşurării alegerilor locale se stabileşte în ziua de 5 iunie 2016.
În opinia PNL, HG 51/2016 se întemeiază pe dispoziţii legale care nu sunt constituţionale.
De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susţinând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcţie şi candidează pentru nou mandat, deoarece aceştia au cele mai mari şanse de a câştiga alegerile dacă se menţine prevederea privind un singur tur de scrutin.
Conform PNL, dacă HG 51/2016 rămâne în vigoare, atunci primarul care câştigă alegerile va fi ales de către de o minoritate dintre cetăţeni, întrucât el va primi mai puţine voturi decât ceilalţi candidaţi la un loc.
De cealaltă parte, reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţii Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât şi solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.
Pe 3 aprilie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirma că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi. Potrivit acesteia, şi în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni.
(Agerpres/FOTO arhiva dcnews.ro)