Dăncilă: Aş dori ca 2019 să fie un an al investiţiilor
Publicat de , 31 decembrie 2018, 07:39
Premierul Viorica Dăncilă a declarat într-un interviu difuzat duminică seară la un post de televiziune că şi-ar dori ca 2019 să fie un an al investiţiilor.
‘Aş merge pe două segmente foarte importante. În plan intern, pentru mine, un an bun înseamnă să pun în aplicare programul de guvernare şi voi face tot efortul pentru a realiza acest lucru. În primul rând, cred că trebuie să ne ţinem promisiunile făcute. Dacă în anul 2018 pentru noi o prioritate a fost creşterea nivelului de trai al românilor, creşterea pensiilor, salariilor, acest lucru îl vom continua şi în 2019, dar, împortant în acest an, 2019, pentru mine, pentru Guvernul României, pentru alianţa PSD-ALDE, este să avem cât mai multe investiţii. Pentru mine, important în 2019 este să încep o autostradă, să pot să atrag fonduri europene, să atrag cât mai mulţi investitori în România, să susţin investiţiile în România. Aş dori ca anul 2019 să fie un an al investiţiilor. Ştiu că şi în 2018 s-au făcut investiţii, nu îndeajuns, sunt un om realist, dar, în mediul rural, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1, PNDL 2, multe localităţi din România au fost şantiere, multe localităţi din mediul rural au fost şantiere. S-au investit foarte multe fonduri în acest programe’, a spus Dăncilă.
Ea a menţionat că de mai multe ori au apărut zvonuri potrivit cărora nu mai sunt bani de pensii şi salarii, dar acestea au fost false.
‘Cred că cel mai convingător lucru este că de fiecare dată când s-a afirmat acest lucru, realitatea a fost alta şi cred că acest lucru ar trebui să dea de gândit fiecăruia şi, în momentul în care vii cu astfel de afirmaţii care creează îngrijorări în rândul populaţiei, trebuie să te gândeşti bine, să te gândeşti la ce e în sufletul pensionarilor, al oamenilor care trăiesc din salariu, şi să le spui: ştiţi, s-ar putea, până la sfârşit de an, să nu mai primiţi pensia sau salariul. Eu cred că acest lucru ar trebui să îngrijoreze sau îi facă pe unii să fie un pic mai reţinuţi’, a afirmat prim-ministrul.
Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de prim-ministru şi de către Guvern, iar în această perioadă prim-ministrul ar trebui să fie cel care merge şi la Consiliul European.
‘Am văzut când a venit cancelarul Austriei că a preluat ştafeta Preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de prim-ministru şi de către Guvern. Este o regulă care trebuie respectată. Tot ce înseamnă legislaţie europeană, tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din Guvern şi primul ministru conduce Preşedinţia Consiliului UE. Pe data de 15 ianuarie chiar prim-ministrul va vorbi despre priorităţile Preşedinţiei rotative în plenul Parlamentului de la Strasbourg. Eu cred că acest lucru nu este un lucru bun (că preşedintele Iohannis va prelua Preşedinţia Consiliului UE – n.r.), pentru că partenerii noştri, statele membre, prim-miniştrii din statele membre nu vor înţelege absolut nimic. Preşedinţia rotativă este deţinută de fiecare stat în parte, de fiecare dată prim-ministrul a fost cel care a deţinut Preşedinţia rotativă. Guvernul României este cel care duce pe agenda Consiliului European subiectele de interes, este cel care este mediatorul imparţial şi facilitatorul de consens la nivel european’, a spus Dăncilă, întrebată dacă se aşteaptă să preia Iohannis Preşedinţia Consiliului UE.
Ea a adăugat că în cazul ţării noastre este o situaţie atipică, care nu este benefică pentru România.
‘În mod normal prim-ministrul, pe timpul Preşedinţiei, ar trebui să fie cel care merge şi la Consiliul European, pentru a avea o continuitate între temele pe care le dezbatem ca şi Preşedinţie a Consiliului UE şi a putea susţine anumite lucruri în Consiliul European. În altă ordine de idei, dă posibilitatea negocierilor, care este principală armă la Bruxelles pentru anumite aspecte legate de România. Înţeleg că domnul preşedinte vrea să meargă la Consiliul European, dar eu cred că dânsul, ca să arate că este un cunoscător al regulilor europene, să lase Guvernul României să ducă Preşedinţia la bun sfârşit. Dacă nu va face acest lucru (…) va trebui să iau anumite măsuri, să stopez anumite lucruri, ceea ce nu ar fi plăcut pentru noi ca şi ţară’, a menţionat premierul.
(Agerpres/FOTO adevarul.ro)