Debitele râurilor din centrul, sudul şi estul ţării, în creştere
Publicat de Andreea Drilea, 25 martie 2024, 06:30
Debitele medii zilnice ale râurilor din România vor fi în creştere în următoarele două zile pe râurile din centrul, sudul şi estul ţării, din cauza precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane înalte şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 24 – 30 martie 2024, creşteri de niveluri şi debite sunt posibile şi pe alte râuri mici din zonele montane din sud-vestul ţării.
În restul intervalului, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din centrul, sudul şi estul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele trei zile ale intervalului de prognoză până la valoarea de 5.700 mc/s, staţionar în jurul acestei valori în următoarele trei zile, apoi în uşoară creştere până la valoarea de 5.800 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în primele trei zile ale intervalului de prognoză în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi – Tulcea, în următoarele două zile vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi în uşoară creştere pe sectorul Isaccea – Tulcea, apoi staţionare pe sectorul Gruia – Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.
Hidrologii estimează un debit maxim al Dunării de 7.000 mc/s, în luna martie, în timp ce debitul minim este de 5.300 mc/s, cu o medie multianuală lunară de 6.700 mc/s.AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro