Declaraţie de presă şi sinteza Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prezentată astăzi în Parlament
Publicat de Andreea Drilea, 26 mai 2021, 15:14 / actualizat: 26 mai 2021, 16:40
Declaraţie de presă şi sinteza PNRR, prezentată astăzi în Parlament
Guvernul României a prezentat astăzi în Parlament situaţia la zi a negocierilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul pe componente şi reformele asumate reflectă situaţia de astăzi, 26 mai. Dialogul politic cu reprezentanţii opoziţiei parlamentare a inclus prezentarea acestor detalii şi clarificarea unor aspecte ridicate de opoziţie.
În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării şi rolul autorităţilor locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum şi instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali şi societatea civilă.
Prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziţiei la documente de lucru şi prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan naţional cu baze consensuale.
Ne aflăm în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială, diseară avem programată o videoconferinţă cu premierul Florin Cîţu şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, joi şi vineri avem programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investiţiilor verzi şi a celor digitale.
Bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investiţiilor.
Programul de definitivare şi comunicare a PNRR este următorul:
– 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
– 28-30 mai: definitivarea textului, ţinând cont de ultimele negocieri
– 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă.
– 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
– 2 iunie: publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.
Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puţinele state membre UE care publică întregul document.
Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
La rândul lor, reprezentaţii partidelor politice au făcut o serie de declaraţii:
AUR nu trebuie să gireze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi este doar parţial de acord cu sumele prevăzute în acesta, respectiv cu fondurile nerambursabile, a declarat, miercuri, copreşedintele partidului George Simion.
‘Nu suntem mulţumiţi de simulacrul de dezbatere care a avut loc în Parlament şi luăm atitudine. Nu suntem mulţumiţi de faptul că se va condiţiona, pe model FMI, acest împrumut de 15 miliarde de euro. Repet, noi suntem doar parţial de acord cu sumele prevăzute în PNRR. Suntem de acord cu fondurile nerambursabile, dar noi şi Italia suntem singurele ţări care se împrumută în grad maxim. (…) Atât timp cât nu ni s-a prezentat fişa de calcul, cât nu ni s-au prezentat investiţiile, punct cu punct, pentru care trebuie să ne împrumutăm cu 15 miliarde de euro, AUR consideră că nu trebuie să girăm planul acestui Guvern’, a afirmat Simion, la Palatul Parlamentului.
El şi-a exprimat dezamăgirea că PSD nu a răspuns la apelul AUR de a părăsi sala de plen, înaintea votului privind PNRR şi EURATOM.
‘Ne pare rău că nu împărtăşim aceeaşi viziune şi cu cei de la PSD, este calculul dumnealor politic. Le-am făcut apeluri repetate în plenul Parlamentului să susţină şi prin fapte discursurile pe care le-au avut, pentru că ei au ţinut discursuri înflăcărate împotriva programului PNRR, aşa cum arată el astăzi, aşa cum se poate vedea el astăzi, pentru că nu este finalizat, şi vedem că în momentul acesta sunt toţi parlamentarii PSD în sală’, a explicat George Simion.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că experţii PSD au avut acces la ‘principalele’ documente ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
‘Aş vrea să pun la dispoziţia mass-media informaţia corectă că, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, experţii care au fost delegaţi de PSD să vadă PNRR şi care au şi văzut principalele documente ale PNRR, practic, ei au avut acces la aceste documente. Solicitarea PSD, pe care o puteţi urmări şi din solicitările anterioare, a fost aceea de a dezbate PNRR în Parlament’, a afirmat Orban, la Parlament.
El a precizat că Guvernul a anunţat că, după depunerea PNRR, acesta va fi făcut public.
‘Se ştie că acest plan este într-o negociere continuă între Guvernul României şi Comisia Europeană, experţii Comisiei Europene şi că prezentarea lui, să spun, într-o formă semifinită e făcută în momentul în care se depune la Comisia Europeană. Mai sunt întotdeauna rectificări de făcut până la depunerea planului şi, practic, aceste negocieri au fost negocieri care au implicat o actualizare permanentă, o adaptare la punctele de vedere ale experţilor’, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ludovic Orban a reiterat că nu există cereri din partea Comisiei Europene legate de anumite măsuri.
‘Din punctul de vedere al Comisiei Europene nu există nişte cereri legate de anumite măsuri care trebuie luate. Atâtea aberaţii am auzit astăzi din partea Opoziţiei. Nu am vrut să răspund, pentru că am considerat mult mai importantă ratificarea EURATOM, dar nu pot să mă abţin. Comisia nu ne dă teme, nu ne solicită. Aici sunt nişte chestiuni legate de faptul că România este sub o procedură de deficit excesiv care a fost demarată ca urmare a deficitului din 2019 şi că există un plan de revenire graduală în cadrul deficitului acceptat prin tratatul UE de 3% din PIB şi Comisia este preocupată, odată cu începutul utilizării împrumuturilor care se calculează, se adaugă la deficitul public şi datoria publică să nu fie afectat acel plan de revenire sub 3%. O să vă dau un exemplu: ei sunt interesaţi să existe o sustenabilitate pentru salariile publice’, a explicat Orban.
El a mai afirmat că PNRR va conţine toate reformele când va fi transmis luni la Bruxelles.
Deputatul USR PLUS Victor Ilie a declarat, miercuri, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) îi ajută pe români să se bucure, în continuare, de beneficiile apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.
‘Acest PNRR ne va ajuta să ne bucurăm în continuare de beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană. Ne-am bucurat în pandemie de accesul la vaccin. Ne vom bucura în continuare prin faptul că suntem net primitori de fonduri din partea UE. Ne bucurăm de libera circulaţie şi ne bucurăm de solidaritatea pe care acest plan o va acorda ţărilor mai sărace, cum este şi România, şi de dobânzile mai bune pe care le vom putea trage pentru finanţarea investiţiilor cu care dorim să aducem România mai aproape de ţările dezvoltate din UE’, a afirmat Victor Ilie, în plenul Parlamentului.
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM. Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie să urmărească îmbunătăţirea vieţii, iar pentru aceasta este necesar un efort conjugat, a declarat, miercuri, deputatul Ovidiu Ganţ, care a anunţat că parlamentarii grupului minorităţilor naţionale votează în favoarea proiectului de lege privind ratificarea deciziei EURATOM.
‘Utilitatea aderării nu mai trebuie dovedită, ea ţine de domeniul evidenţei, România cunoscând după anul 2007 o dezvoltare fără precedent. Tratatul pe care îl ratificăm este expresia solidarităţii statelor membre în faţa pandemiei şi permite implementarea unor mecanisme de redresare a acestora din punct de vedere economico-social. Este cât se poate de clar că împreună vom trece mai uşor peste aceste greutăţi decât ar încerca fiecare în parte’, a afirmat Ganţ, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, la dezbaterea proiectului de lege privind ratificarea deciziei EURATOM.
Potrivit acestuia, mecanismul de redresare şi rezilienţă oferă şansa unui plan naţional care ar putea fi cel mai important instrument de finanţare a dezvoltării ţării noastre în următorii ani, distinct de Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021 – 2027.
‘Toată lumea vorbeşte în acest context despre bani, fiind extrem de important să avem parte de granturi şi împrumuturi în condiţii avantajoase, în perioada următoare, pentru a realiza proiecte majore în domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare, sănătăţii, învăţământului, mediului, energiei, dezvoltării comunitare, infrastructurii sociale, digitalizării, etc. Acest plan mai conţine şi intenţia unor reforme în domenii esenţiale pentru societate. (…) Toate acestea nu reprezintă însă un scop în sine, ci trebuie să urmărească în final îmbunătăţirea vieţii noastre, a tuturor cetăţenilor României. Pentru îndeplinirea acestui deziderat considerăm că este nevoie de acţiune politică şi administrativă, un efort conjugat al Parlamentului, Guvernului şi administraţiei publice locale, o colaborare transpartniciă, dar, mai ales, de susţinere a populaţiei’, a explicat deputatul.
El a adăugat că, dacă această susţinere ar lipsi, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ‘şi-ar rata scopul’. ‘Am putea asista la cel mai mare eşec din ultimii 30 de ani. Sperăm că planul se va bucura de susţinere cvasigenerală, iar în ceea ce priveşte grupul minorităţilor naţionale vom face ceea ce ţine de noi pentru ca demersul să se soldeze cu un succes major pentru România. (…) Grupul nostru parlamentar va vota în favoarea ratificării tratatului’, a anunţat Ovidiu Ganţ.
Senatorul Diana Şoşoacă i-a cerut premierului Florin Cîţu să prezinte Parlamentului ‘tot ceea ce conţine’ Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
‘Ne cereţi să votăm un acord pentru PNRR. Care e PNRR? (…) Noi nu l-am văzut în scris. Poate dânşii l-au văzut. Ce ne facem dacă UE ne spune: ‘Nu e bun!’. Eu nu am văzut de la domnul Cîţu decât un discurs care mi-a amintit de Congresul al XIV-lea: Cîţu reales la al XV-lea Congres. Atât pot să spun despre PNRR. Cu tot respectul, domnule Cîţu, aveţi obligaţia să prezentaţi Parlamentului tot ceea ce conţine PNRR. Dumneavoastră ne cereţi nouă să ne exprimăm acordul pentru toate aceste lucruri în necunoştinţă de cauză. Sunteţi singurul probabil care a citit PNRR, pentru că noi nu l-am citit. Dar daţi-ni-l şi nouă, vă rog frumos, că eu nu am auzit decât vorbărie. O să facem, o să obţinem. Ce o să faceţi? (…) Cum am stat fără Schengen până acum, stăm şi de acum încolo. Nu trebuie să renunţăm la portul Constanţa pentru că aşa vi se cere’, a afirmat Şoşoacă, în plenul Parlamentului.
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM. Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu este programul PNL, iar preşedintele României este absent din dezbaterea pe acest subiect, în timp ce ‘există trei găşti – una la PNL, una la Guvern, iar cealaltă la USR PLUS’ care au ‘propriile interese politico-financiare’, a afirmat, miercuri, în plenul Parlamentului, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
‘Aproape l-am crezut pe prim-ministru atunci când ne spunea că n-a fost invitat. (…), încercând să dea vina pe Ludovic Orban în sensul acesta. Însă mi-am amintit imediat declaraţiile domnului Cîţu potrivit cărora ‘PNRR nu are de ce să treacă prin Parlament, nu e nevoie de niciun vot, de nicio dezbatere’ şi nici atunci nu m-aş fi prins că ne minte prim-ministrul dacă n-aş fi ascultat prezentarea dânsului, care a fost o declaraţie politică şi care n-a fost niciun fel de prezentare. Domnilor preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor (…), sunteţi mulţumiţi de modul cum vă tratează prim-ministrul pe dumneavoastră, Parlamentul, şi pe români cu privire la prezentarea acestui plan? Eu cred că nu’, a afirmat Simonis în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, unde premierul Florin Cîţu a prezentat PNRR.
Potrivit acestuia, ‘denumirea măreaţă PNRR duce cu gândul la responsabilitate, la unitate, la şansa României pentru dezvoltare, la şansa de a demonstra că am învăţat în 30 de ani în care am fost dezbinaţi, ne-am urât unii pe alţii şi n-am avut consens pe temele importante’.
‘M-am gândit că învăţăm de data aceasta şansa de a face împreună chiar ceea ce n-a reuşit să facă clasa politică în 30 de ani. Să înţelegeţi şi dumneavoastră, cei de la PNL, că acest program nu este programul dumneavoastră, ci este al României. În schimb ne-aţi prezentat nişte idei, ne-aţi spus că trebuie să avem încredere în prim-ministru şi ministrul Fondurilor Europene. Şi, iertaţi-mă, dar nu avem, şi aţi trimis planul pe care vi l-a retrimis Comisia Europeană de fiecare dată. Avem pe lângă toate acestea un preşedinte al României absent din dezbaterea pe PNRR. Nu ne-a prezentat viziunea dânsului cu privire la plan. Avem un preşedinte al PNL, pe lângă preşedintele României, care pare că sabotează Guvernul şi premierul îl subminează în perspectiva congresului. Avem şi un premier, săracul, care pare depăşit complet şi care nu-şi conştientizează postura de prim-ministru al unui stat european. Avem şi un vicepremier USR preocupat să-şi rezolve problemele din justiţie şi să schimbe toată politica comunicaţională a partidului dânsului cu privire la ‘fără penali în funcţii publice, că nu mai ştim dacă au sau nu au voie penalii în funcţii publice’, a susţinut deputatul social-democrat.
El a mai afirmat că, pe lângă toate acestea, ‘avem un personaj dubios, incompetent, care îşi face de cap cu 30 de miliarde de euro – banii României – şi pare interesat de umplerea buzunarelor sponsorilor din ţară şi din afara ţării. (…) Şi da, mă refer la Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, ca să fie clar. Toate aceste trei găşti – una la PNL, alta la Guvern şi alta la USR PLUS – are fiecare din ele propriile interese politico financiare, iar asta a făcut ca acest plan să nu aibă nimic în comun cu interesele României. Ce blestem pe ţara asta ca, într-un astfel de moment, să avem la conducerea ţării nişte trădători, nişte maeştri ai învârtelilor subterane şi ai compromisurilor sulfuroase?. (…) Cei care aţi luat decizii astăzi: aţi pierdut alegerile, iar noi le-am câştigat’, a adăugat Simonis.
(Agerpres)