Decretul privind numirea Guvernului Orban, publicat în Monitorul Oficial
Publicat de Andreea Drilea, 4 noiembrie 2019, 17:02 / actualizat: 4 noiembrie 2019, 19:09
UPDATE, ora 19:07 – Decretul privind numirea Guvernului condus de Ludovic Orban a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial.
Şeful statului a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă: prim-ministru – Ludovic Orban, viceprim-ministru – Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice – Vasile-Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela, ministrul Afacerilor Externe – Bogdan-Lucian Aurescu, ministrul Justiţiei – Marian Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale – Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Nicolae Bode, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache, ministrul Educaţiei şi Cercetării – Cristina Monica Anisie, ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu, ministrul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Victoria Violeta Alexandru.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către membrii Cabinetului condus de Ludovic Orban va avea loc la Palatul Cotroceni.
Noul Guvern a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului.
UPDATE – Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului.
Din totalul 465 de parlamentari, s-au înregistrat 240 voturi, a anunţat senatorul Silvia Dinică.
‘Parlamentul acordă votul de încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 voturi pentru. Ca urmare a faptului că 240 au votat pentru acordarea încrederii Guvernului, se constată că este în întrunită majoritatea pentru ca Parlamentul să acorde încredere programului de guvernare şi listei Guvernului Orban’, a precizat aceasta.
‘Am purtat noroc astăzi Guvernului Orban’, a afirmat vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa Parlamentului.
‘Parlamentul a acordat votul său de încredere Guvernului, programului şi listei Guvernului. Adresez felicitările premierului Orban, echipei sale’, a adăugat Gorghiu.
La rândul său, premierul desemnat, Ludovic Orban, a mulţumit parlamentarilor. ‘Vă mulţumesc şi aveţi încredere în noi’, a afirmat premierul Orban.
Miniştrii propuşi de Orban sunt:
* Vicepremier – Raluca Turcan
* Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu
* Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
* Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
*Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
* Ministerul Apărării Naţionale – general Nicolae Ciucă
* Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri şi Turismul – Virgil Popescu
*Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode
* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Oros
* Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe
* Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan
* Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş
* Ministerul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache
* Ministerul Educaţiei Şi Cercetării – Cristina Monica Anisie
*Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
*Ministerul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe
* Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Violeta Alexandru.
(Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)
UPDATE, ora 15:56 – Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Preşedintele de şedinţă, Alina Gorghiu, a anunţat, luni, în plenul Legislativului, că sunt şase parlamentari cărora nu le funcţionează cartele de vot – Călin Popescu-Tăriceanu, Kelemen Hunor, Alexandru Băişanu, Lavinia Cosma, Mihai Ruse şi Ioan Simionca.
Gorghiu a făcut acest anunţ după ce a supus la vot programul de lucru şi ordinea de zi şi s-au înregistrat la votul electronic 223 de voturi ‘pentru’ şi unul împotrivă.
‘Constat că sunt trei colegi în sală cărora nu le merg cartelele de vot. (…) Constat că nu vă merge cartela, doamna Harău. Văd că şi domnul preşedintele Kelemen este în situaţia de a vota cu mâna sus. (…) În această situaţie sunt domnul Băişanu, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Lavinia Cosma, domnul Ruse, domnul Simionca şi domnul Kelemen Hunor. Înţeleg că la doamna Harău s-a rezolvat’, a spus Alina Gorghiu.
Ea a supus din nou la vot programul de lucru şi ordinea de zi a şedinţei de învestire a Guvernului Orban şi s-au înregistrat la votul electronic 228 de voturi ‘pentru’, iar cei şase parlamentari au votat cu mâna. Ca urmare, preşedintele de şedinţă a anunţat că se constată un cvorum de 234 de parlamentari.
UPDATE – Parlamentarii au ţinut, luni, un moment de reculegere în memoria fostului politician Sorin Frunzăverde.
După ce şedinţa de plen în care se va vota învestirea Guvernului Orban a început, preşedintele de şedinţă Alina Gorghiu a solicitat parlamentarilor un moment de reculegere în memoria lui Sorin Frunzăverde.
Politicianul Sorin Frunzăverde a decedat duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, el suferind de mai mulţi ani de o boală foarte gravă la rinichi, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţi ai unităţii medicale. Sorin Frunzăverde avea vârsta de 59 de ani.
De profesie inginer metalurgist, el a deţinut în guvernele din perioada 1996-2000 funcţiile de ministru al Mediului, Turismului şi Apărării, reprezentând Partidul Democrat (PD). În perioada 2001-2004 a fost deputat PD ales în judeţul Caraş-Severin.
UPDATE, ora 14:10 – Şedinţa Parlamentului în care este prevăzut votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban a început, luni.
Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu. Gorghiu a anunţat că la şedinţă şi-au înregistrat prezenţa la vot 235 de parlamentari din totalul de 465.
Parlamentarii PSD nu participă la şedinţă. De asemenea, nu sunt prezenţi o parte din parlamentarii Pro România.
Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ, iar avizul comisiilor este consultativ.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului, conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
(Agerpres/FOTO cdep.ro)
UPDATE – Deputatul Daniel Constantin a anunţat că parlamentari ai Pro România – ”şase, şapte, posibil chiar opt” – vor fi prezenţi luni la şedinţa comună a Parlamentului şi vor vota pentru învestirea Guvernului Orban.
‘De câteva zile în Pro România au fost câteva discuţii de opinie. Au fost câţiva colegi care au spus că ar fi bine ca acest Guvern să fie învestit, după care Pro România se poate poziţiona în funcţie de acţiunile pe care le întreprind guvernanţii. Dacă au acţiuni bune, sigur că suntem alături, dacă nu guvernează bine, îi sancţionăm. Aceste discuţii au avut loc până acum jumătate de oră. Din păcate, nu s-a ajuns la o concluzie, ca atare majoritatea parlamentarilor Pro România probabil nu vor veni la vot, dar sunt câţiva oameni care vor să îşi exercite votul pentru învestirea Guvernului Orban. Cred că sunt şase, şapte, posibil chiar opt colegi, care vor fi prezenţi şi care vor vota pentru învestire’, a afirmat Daniel Constantin.
UPDATE – Toţi senatorii şi deputaţii USR sunt prezenţi în sala de plen şi vor vota pentru învestirea Guvernului propus de Ludovic Orban, a anunţat, luni, preşedintele partidului, deputatul Dan Barna, înainte de începerea şedinţei plenului reunit al Parlamentului.
‘Un nou moment foarte important pentru istoria politică a României din această perioadă, toţi senatorii şi deputaţii USR sunt prezenţi la acest vot şi vom vota pentru învestirea Guvernului propus de domnul Orban. Rămânem consecvenţi pe poziţia noastră, nu ne opunem în niciun fel şi depunem toată energia şi, iată, suntem prezenţi în proporţie de 100% la acest vot pentru a trimite Guvernul Dăncilă acasă, pentru a elibera România de coşmarul pe care îl trăim de trei ani şi jumătate’, a declarat Barna.
El a adăugat că ‘miza’ în acest moment este cvorumul de şedinţă, exprimându-şi optimismul că vor fi asigurate şi voturile necesare învestirii Guvernului.
‘Sper să existe cvorumul necesar, pentru că miza şi lupta în acest moment este despre cvorum. Dacă va fi cvorum, eu sunt foarte optimist că sunt şi voturile necesare. În acest moment, facem încă un pas atât de necesar şi atât de critic pentru a avea ceea ce unii aşteaptă de 30 de ani, un tur II la alegerile prezidenţiale fără PSD, pentru că, în momentul de faţă, aceasta este miza de fond şi votul de astăzi are exact această semnificaţie, cine va organiza alegerile. Vor fi organizate de Guvernul destituit Dăncilă sau de un nou Guvern legitim, care va avea şi învestitura Parlamentului’, a explicat liderul USR.
Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.
Şedinţa începe la ora 14,00.
Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.
Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.
La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.
În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.
‘Sunt extrem de mulţumit de prestaţia candidaţilor PNL. S-au prezentat la înălţime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere a candidaţilor pentru funcţia de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări”, a arătat el.
* Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.
Vineri, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că va fi asigurat cvorumul la şedinţa Parlamentului de luni în care se va vota învestirea Guvernului.
‘Pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susţin învestirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înţelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am discutat personal şi mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenţi la votul de învestire a Guvernului’, a afirmat Ludovic Orban.
Miercuri, el precizase că negocierile vor fi continuate până luni pentru a convinge cât mai mulţi parlamentari să voteze noul executiv şi pentru a preveni ‘eventuale absenţe sau dezertări’.
‘Cu siguranţă vom avea discuţii până luni, la ora 14,00, şi în timpul votului. Vom avea discuţii în primul rând cu partenerii noştri. (…) Vom continua discuţiile cu toţi ceilalţi parlamentari care nu au susţinut în comisii sau în activitate Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul şi să refacă capacitatea administrativă a guvernului şi a tuturor instituţiilor guvernamentale. (…) În momentul de faţă, nu ne lipsesc voturi. Sper să obţinem cât mai multe voturi până luni. (…) Eu am încredere că vom avea majoritate luni în plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare ca să prevenim eventuale absenţe sau dezertări, cum am mai avut în alte situaţii’, a spus miercuri Orban.
Săptămâna trecută, PNL a semnat acorduri politice de susţinere cu USR, ALDE, UDMR, iar, pe de altă parte, PSD şi Pro România au anunţat că parlamentarii acestor partide nu vor fi prezenţi la şedinţă şi nu susţin Guvernul Orban.
Luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a precizat că PSD îşi menţine decizia de a nu participa la şedinţa de plen la învestirea Guvernului Orban. ‘Luni (4 noiembrie – n.r.) parlamentarii PSD vor fi prezenţi în Parlament, nu vom participa la şedinţă pentru a asigura cvorumul, dar vom avea activităţi la grup, vor fi la serviciu’, a mai spus Ciolacu.
De asemenea, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a admis, sâmbătă, că ar putea fi şi ‘trădători’ între parlamentarii PSD.
Ea a spus că ‘trădătorii’ din PSD care vor participa, luni, la votul din Parlament pentru Guvernul Orban, ‘a doua zi să meargă în partidul ‘foarfecă’ şi să nu mai fie alături de social-democraţi’. ‘Nu vom fi prezenţi în sală. Parlamentarii nu vor fi în sală (cei ai PSD – n.r.). Bineînţeles că sunt şi trădători, şi am văzut, dar cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul ‘foarfecă’ şi să nu mai fie alături de social-democraţi, pentru că este clar că nu au niciun ataşament pentru acest partid’, a spus preşedintele PSD.
Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care au anunţat că susţin Guvernul Orban au: PNL – 96 de membri, USR – 40 de membri, UDMR – 30 de membri, PMP – 13 membri şi ALDE – 15 membri. Acestora li se adaugă cea mai mare parte a deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale – 16 din cei 17. Pe de altă parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro România – 29 de membri.
În plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliaţi, dintre care 13 aparţin ALDE şi PMP, iar restul de la Pro România. De asemenea, la Camera Deputaţilor figurează 6 parlamentari neafiliaţi, dintre care 3 sunt excluşi din ALDE pentru că au rămas alături de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD şi a susţinut moţiunea de cenzură, iar alţi doi sunt foşti deputaţi USR.
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)