Delta Dunării a devenit cel mai mare proiect de investiţii al României (analiză)
Publicat de Andreea Drilea, 6 septembrie 2021, 10:45
Delta Dunării a devenit, în ultimii ani, cel mai mare proiect de investiţii al României, cu un buget din fonduri europene de 1,1 miliarde de euro, potrivit unei analize de specialitate, publicată luni.
Conform specialiştilor Sierra Quadrant, din fonduri europene provenite din linii de finanţare, precum POIM, POR, PNDR, POCU sau POC, dar şi din investiţii private, au fost finanţate, până în prezent, peste 900 de proiecte în mediul privat şi 123 de proiecte depuse de administraţia publică, în valoare totală de 393 milioane euro.
‘Delta Dunării începe să atragă tot mai mulţi investitori în turism, iar acest lucru se vede în creşterea spectaculoasă a numărului turiştilor în 2021. Pe lista celor mai interesante proiecte de investiţii s-a înscris, recent, şi un teren de 15 hectare, scos la licitaţie de Sierra Quadrant. Proprietatea permite amenajarea unui hotel, a unui miniport tip marina, heliport şi a unei zone de glamping & activităţi turistice. Cu un buget din fonduri europene de 1,1 miliarde de euro, Delta Dunării a devenit, practic, în ultimii ani, cel mai mare proiect de investiţii al României. Banii vin din linii de finanţare (POIM, POR, PNDR, POCU, POC etc.), dar şi din investiţii private, care au depăşit 100 de milioane de euro (…)’, susţine sursa citată.
Pe lista proprietăţilor cu un potenţial investiţional semnificativ se află şi terenul scos la vânzare de Sierra Quadrant, fiind vorba despre un ansamblu compus din 14 loturi de teren învecinate, amplasate în intravilanul comunei Nufăru (judeţul Tulcea), cu suprafaţa totală de 142.812 mp destinat dezvoltării unui proiect imobiliar turistic pe malul Dunării, scos în prezent la vânzare la preţul de 6,75 milioane de lei, fără TVA.
Potrivit Sierra Quadrant, este un proiect interesant pentru turism, mai ales că se află într-un cadru natural mirific, cu zone joase şi înalte, pe Braţul Sfântul Gheorghe, între Victoria şi Băltenii de Sus. ‘În acest punct se află canalul Litcov ce face legătura între Braţul Sfantul Gheorghe şi rezervaţia Deltei Dunării. Terenurile sunt incluse in intravilanul comunei Nufăru, fapt care permite dezvoltarea unui proiect de o asemenea anvergură, în concordanţă cu ‘Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării’ elaborată de autorităţi. Cu fonduri europene sau cu finanţări private, această proprietate permite obiective de cazare (hotel, vile, bungalouri, zone de agreement multiple, etc). De asemenea, pe amplasament se pot realiza canale de agrement, terenuri pentru diverse activităţi sportive, locuri de promenade, piscine şi chiar heliport.
Analiştii susţin că proiectul iniţial a luat în calcul transformarea zonei prin construirea unui hotel de 4 stele, o zonă specifică de căsuţe de vacanţă de 3 stele, o zonă de pensiuni agroturistice cu grad de confort 4 margarete şi o zonă extinsă rezervată agrementului şi sportului. De asemenea au fost luate în considerare realizarea reţelelor de canalizare şi statia de epurare ecologică prevăzută în zona de Nord a proiectului. Braţul Sfântul Gheorge este singurul în care se poate amenaja un chei de acostare a navelor de croaziera fluviale cu traseu definit din Germania.
Negocierea directă a proprietăţii, aflată în proprietatea Rombet SA – societate aflată în faliment, se va desfăşura direct sau prin intermediul platformei de licitaţii online Sierra Quadrant, precizează specialiştii. AGERPRES