Deputaţii au dat undă verde pentru exmatricularea elevilor
Publicat de gabrielarotaru, 22 aprilie 2023, 07:14
Deputaţii au dat undă verde pentru exmatricularea elevilor.
Reprezentanţii elevilor contestă prevederea şi susţin că este neconstituţională.
Însă, atât ministrul educaţiei, Ligia Deca, cât şi deputaţii consideră că e nevoie de măsuri ferme pentru că sunt tot mai dese incidentele violente în şcoli.
Elevii vor putea fi exmatriculaţi pentru abateri disciplinare grave, dar vor putea să depună contestaţie şi să se apere faţă de acuzaţiile aduse. În varianta iniţială a Legii învăţământului preuniversitar se interzicea exmatricularea preşcolarilor şi a elevilor din învăţământul obligatoriu.
Ministrul educaţiei, Ligia Deca: Sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. În funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare, de reevaluare.
De asemenea, s-a adoptat propunerea să existe un cabinet medical şi unul stomatologic în fiecare unitate de învăţământ, cu termen de implementare până în 2027. Persoanele aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să studieze în limba maternă la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ preuniversitar, în condiţiile legii, potrivit unui alt amendament adoptat la Legea învăţământului preuniversitar. Deputaţii au mai decis şi că operatorii economici pot angaja elevi la împlinirea vârstei de 16 ani, cu jumătate de normă, iar activitatea prestată va fi echivalată cu instruirea practică în cadrul învăţământului liceal tehnologic dual. Deşi parlamentarii şi-au propus un ritm accelerat al lucrărilor în comisie, au decis, totuşi, în această după-amiază, suspendarea discuţiilor la capitolul învăţământ liceal vocaţional-pedagogic, explică preşedintele comisiei pentru învăţământ, deputatul PSD Natalia Intotero.
Natalia Intotero: Din partea reprezentanţilor colegiilor pedagogice există această solicitare: îşi doresc ca în continuare să pregătească şi pe cei care lucrează în învăţământul primar, respectiv învăţătorii. Există mai multe amendamente. Ministerul este dispus să găsească o soluţie astfel încât aceste colegii pedagogice să pregătească învăţători; categoric că e nevoie de o pregătire superioară, dar pentru a reuşi să trecem aceste amendamente care sunt propuse, trebuie să avem şi o discuţie foarte serioasă cu reprezentanţii Ministerului Muncii. De asemenea, a fost amânat şi capitolul care vizează învăţământul preuniversitar pentru cultele religioase. Lucrările continuă astăzi, de la ora 9:00. (Rador/ FOTO salvaticopiii.ro)