Deputaţii au votat proiectul de lege privind carantina şi izolarea
Publicat de , 10 iulie 2020, 06:10
Camera Deputaţilor a adoptat aseară, legea carantinării şi izolării, după ce Comisia juridică a Camerei a adoptat tot ieri, un raport favorabil la proiectul înaintat de guvern. Au fost acceptate mai multe amendamente, convenite inclusiv după discuţia cu secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
Legea, care merge astăzi, la Senat, a primit la Camera Deputaţilor 266 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi 8 abţineri.
Proiectul de lege iniţiat de guvern după decizia CCR cu privire la plasarea în izolare sau carantină a persoanelor a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu amendamente. Deşi mircuri, social-democraţii au formulat propuneri care diminuau drastic prevederile menite să îi sancţioneze pe cei care nu respectă măsurile impuse de autorităţi, ieri, după o discuţie cu secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, raportul Comisiei de specialitate a fost adoptat cu amendamente acceptate de guvernanţi, putere şi opoziţie, în egală măsură, dar şi cu respectarea drepturilor fundamentale.
Prezent şi la dezbaterile din plen, Raed Arafat a subliniat că proiectul de lege adoptat de deputaţi permite instituţiilor abilitate să îşi îndeplinească în condiţii bune îndatoririle.
Raed Arafat: „Proiectul de lege este cu scopul de a proteja comunitatea şi de a permite luarea măsurilor de sănătate publică, de prevenire şi de combatere a riscului epidemiologic şi biologic. Au fost luate în considerare toate aspectele sesizate de Curtea Constituţională privind modul de implementare a măsurilor, predictibilitatea termenilor şi posibilitatea contestării măsurilor”.
Proiectul de lege stabileşte, între altele, că persoanele care nu respectă măsura de carantină sunt obligate să suporte cheltuielile pe care aceasta le presupune, iar aplicarea unui tratament se face doar pe baza consimţământului persoanelor infectate. Carantinarea în spaţii special desemnate de către autorităţi se va realiza doar în cazul în care cei bolnavi declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică. proiectul de lege permite detaşarea medicilor în timpul stării de alertă, dar şi contestarea măsurilor de carantină sau izolare.
PSD a salutat forma în care a fost adoptat documentul în plenul Camerei Deputaţilor.
Social-democratul Nicuşor Halici: „Spiritul legii este ca, în primul rând, toate măsurile care se vor avea în vedere în aplicarea acestei legi să respecte siguranţa sanitară, drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor şi după aceea protecţia, eventual şi prevenţia, în asemenea situaţii de risc”.
Adoptarea proiectului de lege reprezintă un moment de solidaritate în parlament, a spus deputatul PNL, Ioan Cupşa.
Ioan Cupşa: „O iniţiativă legislativă la care cu toţii ne-am adus contribuţia. Este păcat că nu avem parte mai des de astfel de moment în care dăm curs nevoii sociale de a lua măsuri care să protejeze viaţa şi sănătatea fiecăruia şi a tuturor, acum, and ne confruntăm cu această cruntă pandemie de COVID-19”.
România are nevoie de o clasă politică responsabilă, a precizat şi deputatul USR, Ionuţ Moşteanu, care a subliniat că atât cei din tabăra PSD, cât şi liberalii trebuie să lupte, nu doar să câştige voturi din partea electoratului.
Ionuţ Moşteanu: „Pentru două voturi în plus îi puneţi în pericol pe cei mai vulnerabili dintre români. Aştept, de asemenea, şi de la domnul preşedinte Iohannis să îşi ia în serios rolul de mediator şi să medieze meciul PSD-PNL, pentru că e clar că din acesta pierd românii şi în urma lui se scufundă economia”.
În favoarea proiectului de lege s-au exprimat şi parlamentarii UDMR şi PMP, în timp ce reprezentanţii Partidului PRO România au votat împotrivă. Documentul va intra astăzi, în dezbaterea Senatului, care este for decizional.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)