Dezbaterea moţiunii pe Justiţie – amânată pentru a doua oară
Publicat de , 10 aprilie 2019, 15:45
Moţiunea simplă ‘Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader‘, iniţiată de PNL şi USR, care trebuia dezbătută de Senat, a fost amânată miercuri pentru a doua oară, din cauza lipsei de cvorum.
Ministrul Tudorel Toader a fost prezent în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute.
Nici şedinţa de miercuri a Biroului permanent al Senatului nu a avut loc tot din lipsă de cvorum, ca şi cea de luni.
În plen au fost prezenţi 44 de senatori, faţă de minimum 69 cât era necesar.
‘Din totalul de 136 de senatori, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa doar 44 de colegi, număr insuficient pentru a desfăşura şedinţa plenului. Urmează ca moţiunea să o dezbatem săptămâna viitoare luni. (…) Constatăm că nu avem cvorum. Şedinţa nu poate să se ţină. Rămâne să ne vedem luni’, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă.
Dezbaterea şi votul moţiunii împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, erau programate iniţial pentru luni, dar Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a propus amânarea. Plenul Senatului a votat, ulterior, programul propus pentru miercuri.
Potrivit unor surse parlamentare, amânarea de luni ar fi fost generată de absenţa motivată a mai multor senatori, aflaţi în străinătate, absenţă care ar fi putut genera o lipsă de cvorum în plen, dar şi de agenda ministrului Tudorel Toader, care nu i-ar fi permis prezenţa, luni după-amiază, în plenul Senatului. În cele din urmă, şedinţa de plen a avut loc luni după-amiază doar cu program legislativ.
Semnatarii moţiunii solicită ‘încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti’. Ei îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la ‘modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României’. PNL şi USR îi cer, de asemenea, ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă liberală de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.
(Agerpres/FOTO Constantin Mihai, Radio Iaşi)