Dirijorii corurilor de copii din Programul Cantus Mundi, premiaţi în cadrul Galei care a încheiat Festivalul Corurilor şcolare
Publicat de Andreea Drilea, 23 decembrie 2016, 14:35
Profesori şi dirijori de coruri din 120 de unităţi educaţionale din Bucureşti au fost premiaţi miercuri, 21 decembrie 2016, în cadrul Galei care a încheiat Festivalul Corurilor şcolare, desfăşurat în luna decembrie în Capitală. Gala a avut loc la Teatrul Excelsior şi a cuprins un program artistic susţinut de două coruri de copii din Bucureşti şi unul din Moineşti, judeţul Bacău, precum şi un recital de colinde al Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’.
În cadrul Galei au fost distinşi profesorii şi dirijorii a peste 120 de coruri din Programul Naţional Cantus Mundi, care au fost înfiinţate în această toamnă în Bucureşti, în etapa pilot a proiectului ‘Nicio şcoală Fără Cor’. Publicul a ascultat câteva dintre cele mai frumoase colinde româneşti, în interpretarea Corului Belka Strelka – Comunitatea Ruşilor Lipoveni (Bucureşti) şi a Corului ‘Veveriţele Năzdrăvane’ – şcoala pentru Deficienţi de Vedere (Bucureşti), ambele dirijate de Angelica Baciu, membră a Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’, precum şi a copiilor din Corul Resurrectio de la Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’ (Moineşti, jud. Bacău), condus de doamna Gabriela Biea. La final, copiii au cântat colinde împreună cu membrii Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’.
‘Ne aflăm la finalul unui an foarte frumos pentru Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ şi Programul Naţional Cantus Mundi. Este un an în care aceste două echipe au bătut ţara în lung şi în lat, de la Timişoara la Iaşi şi de la Craiova la Constanţa, iar la final de an în Capitală, prin prisma acestui program pilot, finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti şi sprijinit de Teatrul Excelsior. Suntem recunoscători partenerilor noştri şi autorităţilor care ne sprijină, iar rezultatele ne fac să fim mai încrezători în anul care vine, în care ţinta pe care ne-o impunem este de 1500 de noi coruri la nivelul întregii ţări. În 2018, la finele centenarului României, sperăm să declarăm, cu încredere şi mândrie, că în România nu mai există nicio şcoală fără cor’, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’.
El a subliniat că în ultimele două luni s-au înfiinţat în Bucureşti un număr de 120 de coruri, un record absolut în ceea ce priveşte dezvoltarea Programului Naţional Cantus Mundi. În numele Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ şi a Teatrului Excelsior, Emil Pantelimon i-a acordat o diplomă de excelenţă Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, pentru susţinerea, promovarea şi încurajarea activităţilor culturale destinate integrării sociale a copiilor prin cânt coral.
În perioada 14 – 22 decembrie 2016, în cadrul Festivalului Corurilor şcolare, peste 70 de ansambluri corale de copii din toată ţara, parte din Programul Naţional Cantus Mundi, au cântat colinde şi melodii tradiţionale de iarnă în Parcul Bazilescu din Sectorul 1 al Capitalei. Festivalul Corurilor şcolare a fost organizat de echipa Programului Naţional Cantus Mundi şi de Teatrul Excelsior, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.
‘Este o onoare pentru noi să ne alăturăm Programului Cantus Mundi, care reînvie tradiţia corală în ţară. Le mulţumim tuturor acestor oameni inimoşi şi Primăriei Municipiului Bucureşti şi sperăm ca toate primăriile din ţară să îi susţină pe cei care vin în sprijinul înfiinţării de coruri’, a spus Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior.
Iniţiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Naţional Cantus Mundi a fost instituţionalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcţie a instituţiei aflată în subordinea Ministerului Culturii – Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’. Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educaţia şi dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori şi 250 000 de corişti din cele 41 de judeţe ale României vor face parte din Programul Naţional Cantus Mundi. Obiectivul Programului este ca în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, să existe coruri în fiecare şcoală din România.
(Agerpres/FOTO arhivă clipartkid.com)