Ascultă Radio România Iași Live

DNA: Gheorghe Ștefan, trimis în judecată într-un nou dosar privind Poșta Română

DNA: Gheorghe Ștefan, trimis în judecată într-un nou dosar privind Poșta Română

Publicat de , 3 martie 2017, 10:29

Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, a fost trimis în judecată, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență, într-un nou dosar privind fraudarea Poștei Române. Prejudiciul în acest caz este estimat la peste 2 milioane de lei.

Gheorghe Ștefan a mai fost condamnat, luna trecută, de Tribunalul București la trei ani închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția în dosarul privind finanțarea ilegală a PDL.

În prezent, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ se află în penitenciar, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 la șase ani închisoare în dosarul „Microsoft”.

Alături de Gheorghe Ștefan a mai fost trimis în judecată Cosmin Dragoș Mihăilescu — la data faptei director al sucursalei „Fabrica de Timbre” din cadrul Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR) — pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, informează DNA, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, au mai fost trimiși în judecată în acest caz omul de afaceri Marian Constantinof, pentru spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, Mihai Chebac — la data faptei șef al Direcției dezvoltare din cadrul CNPR și Dorin Laurian Firuti — la data faptei administrator al SC Romkuvert SRL și SC Romkuvert IND SRL — ambii pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în iulie — august 2009, Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic, i-a propus lui Marian Constantinof că, în schimbul unor sume de bani, își va folosi influența pe lângă reprezentanții CNPR astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” CNPR să le atribuie unor societăți comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie.

„Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ștefan urmau să provină tocmai din încasările obținute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ștefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate”, se arată în comunicat.

Un prim pas pentru atribuirea clientelară a unor contracte către firmele controlate de Marian Constantinof l-ar fi reprezentat numirea, în 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Gheorghe Ștefan, a lui Cosmin Dragoș Mihăilescu la conducerea „Fabricii de Timbre”. Procurorii susțin că Mihăilescu era la momentul respectiv o persoană apropiată inculpatului Marian Constantinof și a avut sarcina să controleze și să manipuleze procedurile de achiziție publică.

„Fabrica de Timbre” este o sucursală fără personalitate juridică a CN Poșta Română SA. Aceasta putea achiziționa doar hârtie care nu era produs finit, pentru executarea comenzilor venite de la Centrala CNPR și de la terți.

În vederea declanșării procedurilor de achiziție era nevoie de o comandă de furnizare a hârtiei din partea Centralei CNPR către sucursala „Fabrica de Timbre”. Sucursala ar fi trebuit să achiziționeze hârtie în role, să o prelucreze prin mijloace proprii și să o transforme în produs finit (hârtie pentru imprimante matriceale).

„Inculpatul Mihai Chebac, numit și menținut în funcția de director al Direcției dezvoltare din CNPR cu susținerea lui Gheorghe Ștefan, a trimis către ‘Fabrica de Timbre’ o notă de comandă pentru furnizarea unei cantități nejustificate de hârtie, mult mai mari decât necesarul subunităților poștale. Furnizarea acestei cantități de hârtie urma să facă obiectul contractelor atribuite clientelar firmelor inculpatului Marian Constantinof. Valoarea comenzii a determinat valoarea contractelor încheiate de ‘Fabrica de Timbre’ cu societățile comerciale controlate de Marian Constantinof și, implicit, valoarea foloaselor necuvenite care ajungeau la Gheorghe Ștefan”, susțin procurorii DNA.

Ei arată că, pe 2 noiembrie 2009, Cosmin Dragoș Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei ‘Fabrica de Timbre’, a încheiat, cu încălcarea legii, 12 contracte cu societățile comerciale controlate prin interpuși de Marian Constantinof. În baza acestor contracte trebuia furnizată sucursalei „Fabrica de Timbre” materie primă (hârtie în role), eșalonat, vreme de un an. După semnarea contractelor, inculpatul Cosmin Dragoș Mihăilescu a solicitat livrarea întregii cantități de hârtie, iar societățile comerciale furnizoare au emis facturi, precizează procurorii.

Anchetatorii susțin că inculpatul Cosmin Dragoș Mihăilescu a semnat fraudulos sau a determinat semnarea de către subordonații săi a unor documente de recepție a hârtiei pretins furnizate de firmele lui Marian Constantinof, dar și a unor documente de gestiune privind predarea hârtiei către SC Romkuvert SRL, în vederea prelucrării, care a confirmat recepția pentru prelucrare a 828.413 kg de hârtie, deși a primit doar o mică parte din această cantitate.

„În concluzie, s-a constituit un circuit scriptic, fictiv (în mare parte) care atesta preluarea de către ‘Fabrica de Timbre’ a cantității de hârtie de la societățile comerciale ale lui Marian Constantinof și predarea ei spre prelucrare la SC Romkuvert SRL. Circuitul trebuia să ascundă lipsa hârtiei din gestiunea ‘Fabricii de Timbre’ și să confere răgazul încheierii unor noi contracte care să genereze profitul din care să fie cumpărată și hârtia nelivrată (o parte din bani fiind dați lui Gheorghe Ștefan)”, se mai arată în comunicatul DNA.

Ancheta a mai stabilit că prețul de achiziție a hârtiei a fost mai mare decât prețul de piață de la acel moment și, prin denaturarea procedurilor de achiziție publică, sucursala „Fabrica de Timbre” a cumpărat hârtie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof și nu de la furnizorii tradiționali, iar în această manieră prețul de achiziție în baza celor 12 contracte a fost majorat artificial cu 1.643.191 lei, sumă care constituie prejudiciu suferit de CNPR.

„Din sumele încasate de cele două firme, inculpatul Marian Constantinof i-a remis inculpatului Gheorghe Ștefan, în perioada noiembrie — decembrie 2009, aproximativ 230.000 de euro”, spune DNA.

O altă acuzație face referire la faptul că, în perioada noiembrie — decembrie 2009, Cosmin Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei „Fabrica de Timbre”, a încredințat către SC Romkuvert SRL, în mod direct, la un preț supraevaluat și prin încălcarea legii, un serviciu de prelucrare a hârtiei achiziționate de la cele două societăți comerciale controlate de Marian Constantinof, iar CNPR a fost prejudiciată astfel cu suma de 300.135 lei.

Tot în perioada noiembrie — decembrie 2009, mai arată anchetatorii, Cosmin Mihăilescu a achiziționat de la SC Romkuvert SRL, în mod direct și prin încălcarea legii, plicuri la un preț supraevaluat, pentru ridicarea artificială a prețului, constituindu-se scriptic un lanț comercial de furnizare: SC Romkuvert Ind SRL — SC Vidas SRL (controlată de Marian Constantinof, în prezent radiată) — SC Romkuvert SRL — CNPR — Sucursala „Fabrica de Timbre”.

„În plus, nu era necesară achiziționarea tuturor tipurilor de plicuri, unele putând fi realizate de ‘Fabrica de Timbre’, la prețuri mai mici. În maniera descrisă, CNPR a fost prejudiciată cu suma de 272.352 lei”, se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, valoarea totală a prejudiciului cauzat CNPR SA este de 2.215.678 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Gheorghe Ștefan, Cosmin Mihăilescu, Mihai Chebac, Dorin-Laurian Firuti, SC Romkuvert SRL și SC Romkuvert IND SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Anterior, au fost trimise spre judecare alte șapte dosare având ca obiect infracțiuni care au determinat prejudicii în dauna Companiei Naționale Poșta Română și, până în acest moment, în trei dintre cele șapte dosare s-au pronunțat decizii de condamnare definitivă, precizează DNA.

(agerpres/ FOTO rtv.net)

Etichete:
Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 10:22

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut pe economie, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost publicată în Monitorul Oficial....

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial
Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 10:16

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul...

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 09:24

Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România

Organizația Democracy Reporting International a publicat un raport prin care subliniază elemente de mascare a identității și comportament...

Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România
Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:40

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, la fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:09

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie

31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la cursa electorală pentru noul Parlament pe 1 decembrie....

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:04

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege viitorii...

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:00

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea...

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 20:34

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare...

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor