Dr. Valeriu Gheorghiţă: Campania de vaccinare a început în condiţii normale, nu s-au înregistrat evenimente deosebite
Publicat de Andreea Drilea, 5 ianuarie 2021, 11:15
Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început în condiţii normale, nu s-au înregistrat evenimente deosebite şi au fost respectate procedurile, a declarat, marţi, la Spitalul Militar Central, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.
‘Este prematur să vorbim de succes sau eşec în momentul de faţă. (…) Campania început în condiţii normale, nu s-au înregistrat evenimente deosebite, procesul în sine de vaccinare a decurs normal, echipele de vaccinare şi-au făcut treaba, au respectat procedurile’, a spus medicul militar.
El a anunţat că se vor face vaccinări şapte zile din şapte.
‘Începând din această săptămână, ziua de duminică este deblocată. Practic, vaccinarea continuă şapte zile din şapte, de la 8 dimineaţă până la 8 seara şi chiar după 8 seara pentru personalul propriu din unitatea respectivă care intră în servicii de gardă sau în turele de noapte. Ieri, la ora 20,00, erau vaccinaţi aproape 13.000 de persoane, fiind programate în platformă circa 10.800 de persoane. Deci, s-au vaccinat mult peste cât erau programaţi. (…) Astăzi sunt peste 12.000 de persoane programate, mâine sunt peste 15.000 de persoane programate. Ritmul programărilor creşte, ceea ce este foarte bine. (…) Oricând, o persoană care astăzi nu doreşte să fie vaccinată o poate face pe durata derulării campaniei de vaccinare’, a explicat Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, sunt activităţi în acest proces care trebuie îmbunătăţite.
‘Sigur că sunt multe activităţi care necesită a fi îmbunătăţite, suntem la început. Cred că avem suficient timp ca, etapă cu etapă, să îmbunătăţim tot ceea ce vom observa pe parcurs. O parte dintre activităţi au fost devansate datorită faptului că acest tip de vaccin a fost autorizat mult mai repede decât se preconiza iniţial, ceea ce a grăbit toate activităţile organizatorice. Ne asumăm disfuncţionalităţile platformei de programare din perioada 28-31 decembrie. În momentul de faţă sunt operaţionalizate serviciile de call center. Pentru etapa a doua şi etapa a treia, procedura de programare este mult simplificată. Vom îmbunătăţi tot ceea ce trebuie îmbunătăţit’, a arătat medicul.
Pentru etapa a doua de vaccinare sunt prevăzute peste 900 de centre, cu o capacitate de peste 140.000 de persoane vaccinate pe zi.
‘Avem capacitate de vaccinare suficientă atât pentru etapa 1, cât şi pentru etapele a 2-a şi a 3-a. În etapa a doua sunt prevăzute peste 900 de centre de vaccinare, ceea ce ne poate asigura o capacitate zilnică de vaccinare de peste 140.000 de persoane, în condiţiile în care într-un singur centru s-ar vaccina, în medie, circa 150 de persoane pe zi. Ritmul de vaccinare trebuie să fie corelat cu disponibilitatea dozelor de vaccin. Încercăm o accelerare inclusiv a livrărilor de vaccin, dar acest lucru trebuie negociat la nivelul Comisiei Europene şi nu ţine de statul român’, a susţinut medicul.
Următoarea tranşă de vaccin va ajunge miercuri în ţară pe cale aeriană.
‘În ceea ce priveşte personalul din învăţământ, ne gândim la acest aspect de prioritizare. Ei sunt oricum incluşi în etapa a doua, atât timp cât servesc activităţi esenţiale extrem de importante pentru sistemul educaţional din România. Cu siguranţă este prioritatea noastră şi din acest punct de vedere vom decide momentul oportun pentru vaccinarea personalului din învăţământ’, a mai arătat medicul militar.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)