Dragnea: Orice încercare de subminare a activității Guvernului – o tentativă de destabilizare a ordinii de drept din România
Publicat de Andreea Drilea, 2 februarie 2017, 15:51
Orice încercare de subminare a activității Guvernului este o tentativă de destabilizare a ordinii de drept din România, „prin mijloace mai mult sau mai puțin legale”, a declarat joi președintele PSD, Liviu Dragnea.
El a anunțat că membrii Comitetului Executiv Național al PSD au dat joi un vot de încredere pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu.
„PSD este un partid care a câștigat alegerile în mod corect, printr-un vot masiv. În această lună de guvernare, Guvernul a exercitat puterea în mod legitim, în baza votului primit în Parlament și indirect în baza votului primit de la cetățeni în spiritul și litera Constituției. Guvernul și partidele care îl susțin suntem în continuare determinați să exercităm atât puterea executivă, cât și puterea legislativă acordată de către cetățeni. Considerăm că orice încercare de subminare a activității Guvernului este o tentativă de destabilizare a ordinii de drept din România prin mijloace mai mult sau mai puțin legale. A fost și un vot de încredere pentru Guvern — s-a reconfirmat susținerea în unanimitate pentru Guvernul condus de Sorin Grindeanu”, a afirmat Dragnea, la finalul reuniunii CExN al PSD.
El și-a exprimat speranța ca Ministerul de Interne și Parchetul să afle „cine a gândit, organizat și plătit acțiunile violente” de miercuri seara.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa joi ca Ministerul de Interne şi Parchetul să reuşească să afle ‘cine a gândit, cine a organizat şi cine a plătit’ violenţele de miercuri seara din Piaţa Victoriei, făcând apel la cetăţenii oneşti care au protestat paşnic să se delimiteze de grupurile care au vrut ca manifestaţiile să degenereze.
‘Şi eu dacă aş fi stat numai la televizor în ultimele zile, fără să mă uit pe motivarea şi deciziile CCR, fără să mă uit pe ceea ce a adoptat Guvernul, aş fi ieşit în stradă, revoltat. O asemenea maşinărie de dezinformare eu am mai văzut la Revoluţie şi după Revoluţie şi au mai fost situaţii când în România s-a folosit acest sistem profesionist de dezinformare’, a afirmat Liviu Dragnea, joi, într-o conferinţă de presă, la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD.
El şi-a manifestat în numele PSD ‘tot respectul’ pentru cetăţenii care protestează în aceste zile în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară.
‘Este dreptul la opinie care este constituţional şi este sfânt, respectăm opinia fiecăruia, are dreptul să şi-o exprime, indiferent că e vorba de un om, de 1.000, de 10 mii, sau 50 de mii – 60 de mii de oameni, nu contează. Este un drept câştigat la Revoluţie care trebuie respectat şi pe care noi îl respectăm. În acelaşi timp, este important ca aceste opinii să se exprime fără violenţă, pentru că situaţia de azi-noapte, din Piaţa Victoriei, nu cred că este situaţia pe care şi-au dorit-o cei care au ieşit din dorinţa de a-şi exprima un punct de vedere, de a protesta, de a-şi exprima opiniile. Şi rugămintea noastră, foarte fermă, către aceşti oameni cinstiţi şi de bună-credinţă este să se delimiteze de aceste grupări care au vrut să confişte acest protest sau care au vrut să facă să degenereze în violenţe acest protest. Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan pentru ca azi-noapte să se ajungă la violenţe şi stricăciuni foarte, foarte mari. Eu sper ca Ministerul de Interne şi Parchetul să reuşească să afle cine a gândit, cine a organizat şi cine a plătit acţiunile violente de azi-noapte’, a spus Dragnea.
Liderul PSD a felicitat conducerea MAI şi pe cei care i-au coordonat pe jandarmi în teren pentru ‘modul exemplar’ în care au acţionat.
‘Am înţeles că astăzi au fost certaţi de preşedintele României, care, în opinia noastră, este autorul moral al violenţelor de azi-noapte. Poate au fost certaţi ca să fie intimidaţi, îi încurajăm să-şi exercite atribuţiunile legale de serviciu în aşa fel încât să se prevină acte de violenţă extremă’, a completat Dragnea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că a început o acţiune de redeschidere a procesului ‘Referendumul’ şi, totodată, că a depus o plângere penală împotriva procurorului Lucian Papici, pe motiv că ar fi uzurpat calităţi oficiale.
‘Am început o acţiune de redeschidere a procesului Referendumului, deocamdată cu două acţiuni. Am spus acum câteva zile că o să începem să vorbim despre adevăraţii penali din România. Am aici o plângere penală împotriva domnului procuror Lucian Papici, pentru faptul că a uzurpat calităţi oficiale, pentru că mi-a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată în 27 septembrie 2013, în condiţiile în care mandatul semnat de preşedintele României, singurul abilitat să numească în acest tip de funcţii un procuror, s-a încheiat pe 23 septembrie. Acel artificiu cu delegările semnate de procurorul general nu ţin loc de lege’, a declarat Dragnea la finalul reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD.
A doua acţiune este o contestaţie la executare adresată Tribunalului Bucureşti.
‘Avocaţii spun, studiind Codul penal şi de procedură penală, care nu este deloc ambiguu, că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetăţean român trebuie să conţină trei elemente – partea introductivă, dispozitivul (acel anunţ) şi expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am această motivare – asta înseamnă că hotărârea nu este completă. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru că legislaţia este foarte clară, motivarea este obligaţie legală (…) şi trebuie dată la toate hotărârile în 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată şi asumată şi compusă de către toţi membrii completului. Doamna fostă preşedintă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, la două luni după ce a fost adoptată această sentinţă, s-a pensionat şi a mers la Curtea Constituţională. Exista o prevedere legală, care e şi acum în vigoare, care spunea că orice judecător care iese din sistem are obligaţia să-şi încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la această oră, nu mai poate semna această motivare’, a explicat preşedintele PSD demersul său.
În luna aprilie 2016, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul ‘Referendumul’.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul social-democraţilor, a afirmat că a cerut şefului Comisiei de control al activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu, să stabilească în ce măsură poate verifica dacă SRI a transmis premierului, MAI şi primarului general al Capitalei informări premergătoare declanşării violenţelor din Piaţa Victoriei.
‘Nu sunt specialist în funcţionarea SRI-ului, dar am tot auzit că aveau şi au în continuare obligaţia printr-o structură internă ca în astfel de informaţii să informeze rapid şi instituţional prim-ministrul, ministru de Interne şi, pentru că era vorba de Bucureşti, şi primarul Capitalei. Nu s-a făcut asta. Eu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, i-am solicitat domnului Adrian Ţuţuianu să analizeze dacă există atribuţii legale pentru Comisia SRI ca să se verifice aceste lucruri. Nu este admisibil ca şeful statului să certe nişte forţe de ordine care aseară au prevenit nişte violenţe gândite undeva şi cred că şi finanţate. Mulţi colegi au spus în sală despre aceste lucruri că acei huligani au fost plătiţi bine, dar acestea sunt vorbe într-o discuţie politică. Instituţiile statului abilitate sper să găsească răspunsul la aceste întrebări pentru că sunt întrebări importante’, a declarat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PSD a opinat, astfel, pe subiectul schimbului de declaraţii dintre MAI şi SRI pe tema furnizării de informaţii premergător declanşării violenţelor din Piaţa Victoriei.
(Agerpres/FOTO arhivă voceatransilvaniei.ro)