Duminica şi Lunea Rusaliilor – praznic şi sărbătoare în rândul comunităţilor creştine
Publicat de , 20 iunie 2021, 05:50 / actualizat: 20 iunie 2021, 8:55
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile sau Cincizecimea, adică Pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.
Despre semnificaţia sărbătorii, Remus Rădulescu.
Reporter: Remus Rădulescu – În Noul Testament este descris momentul care stă la baza sărbătorii de astăzi. Cei 12 apostoli se aflau laolaltă în Ierusalim, la 50 de zile după Învierea Domnului şi la 10 zile după înălţarea lui la cer. Toţi au auzit un vuiet şi au simţit o suflare de vânt la un moment dat în încăperea în care se găseau. Mici flăcări stăteau deasupra capului fiecăruia. Cei 12 au început să vorbească în limbi pe care nu le vorbiseră niciodată. Erau limbi pe care le înţelegeau pelerinii evrei veniţi la Ierusalim din diferite ţări. Apostolul Petru le-a explicat tuturor că Duhul Sfânt le-a dat darul de a propovădui în limbi străine. În urma cuvântării sale, primii trei mii de oameni s-au botezat, întemeind prima comunitate creştină. În acest fel, a luat naştere Biserica, adunarea celor ce cred în Iisus Hristos şi se botează în numele Sfintei Treimi. Credincioşii rememorează acest moment astăzi, prin participarea la liturghie, iar la final primesc frunze de nuc sfinţite, care simbolizează flăcările ce au stat deasupra apostolilor.
Prin decizia Parlamentului, în România au fost instituite două zile libere, duminica şi lunea Rusaliilor.
Astăzi îşi serbează onomastica toţi aceia care poartă numele de: Rozalia, Rozina, Rozeta şi Rusalin.
La mulţi ani tuturor!
Luni, 21 iunie bisericile vor sărbători ziua Sfintei Treimi.
În lunea Rusaliilor, după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica ortodoxă prăznuieşte Sfânta Treime. Precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuşi Preasfântul şi de viaţă făcătorul şi întru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu„.
Denumirea aceasta, de dată mai nouă, reprezintă probabil o influenţă catolică (la catolici Sfânta Treime este sărbătorită în prima Duminică după Rusalii). În secolul al XII-lea, nici în Apus nu era încă generalizată o asemenea sărbătoare, ci era privită în unele mânăstiri ca o inovaţie. Ea a fost stabilită definitiv în Apus abia la 1334.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)